Dinsdagavond lanceerden intiatiefnemers Frank, Thomas, Wilfried, Dirk en Jan hun droom : de nagelnieuwe Kastelse PIT gin.  Jan 'Bib' Cooymans : 'Oude voornemens zijn toevallig nu gerealiseerd.   Een 10-tal jaren geleden werd tijdens een uitstap met de VVV-Kasterlee duidelijk dat Kasterlee nog te weinig deed met pompoen als product.

Toen hij een vijftal jaren later uit Spanje gekonfijte pompoen meebracht en even later in Portugal zag hoe in allerlei gerechten, gebak en confiserie pompoen als ingrediënt werd gebruikt, groeide bij Jan Cooymans, alias Jan Bib, bibliothecaris van Kasterlee ook de idee dat er voor Kasterlee ook nog best plaats was om een nieuw product met pompoen te bedenken of te creëren.

Na enige experimenten in de keuken slaagde hij erin om gekonfijte pompoen, een pompoendrankje op basis van Braziliaanse rietsuiker-rum, citroen en honing en ook gezoete pompoen te bereiden.

Toevallige ontmoeting leidt tot interessante uitdaging
Bij de opening van het toeristisch seizoen in het voorjaar in Brecht werd wegens overboeking een bezoek aan een amarylliskwekerij plots onmogelijk en als alternatief werd dan een gin en likeurdemonstratie aangeboden.

De Kastelse delegatie, Mies Meeus en Jan Cooymans, maakten er kennis met een gedreven lokale distillateur, Thomas Cuyvers. Thomas zette tijdens een workshop uiteen hoe distilleren in zijn werk gaat en liet allerlei vreemde dingen proeven. Uiteindelijk kwam de vraag van ons dan of hij ook al eens geprobeerd had om met pompoen een gin te ontwikkelen en of dit mogelijk was.

Thomas die al heel wat gins geproduceerd had in zijn Taxandria distilleerderij ging de uitdaging aan om dit voor Kasterlee te proberen. Als het van een komkommer en een artisjok kan, dan ook van een pompoen!

Zwanger van een geestrijk kind

In augustus kreeg ik bericht: dat er uit de pompoen(probeersels) toch een bevredigend resultaat was voortgesproten. Ik moest dan eens afkomen om te proeven en te zien of ik er mee verder wilde werken. De afspraak was om er een Kastels toeristisch product van te maken van hoge kwaliteit en niets hield ons van dan af nog tegen.

Kastelse PIT : 'Een kind met vele vaders'

'Een eerste blending met natuurlijke aromas (botanicals) zou dan aangemaakt worden en die moest dan goed bevonden worden', weet Jan Cooymans. 'Maar ja, goed voor wie? Zelf ben ik geen echte gindrinker, laat staan –kenner. Ik kreeg dan de raad om iemand mee te nemen met horeca-ervaring en omdat het hier over een pompoenverhaal én Kasterlee ging nodigde ik Dirk uit, de patron van de Potiron die ook al jaren met allerlei plannen rond pompoendrankjes en -creaties rondliep, om mee de smaak te komen op punt stellen, fijn-tunen.

De inbreng van Dirk Ver Heyen resulteerde in de accentuering van de fruitigheid en frisheid en een Kempische of Kastelse toets van bitter (mastentop) Ook stond hij erop dat we ons zouden houden aan streekeigen ingrediënten uit de natuur (de zogenaamde botanicals, aromas en kruidentoetsen moesten uit de directe omgeving komen).

Thomas kon opnieuw aan het werk en verfijnde het resultaat nog terwijl wij met onze eerste fles al aan het proeven gingen met verschillende tonics. Ondertussen was er ook al een naam gevonden die kort en goed is pit,  de pompoen op het etiket versterkt de band met Kasterlee en dit wordt nog eens geaccentueerd door de benaming Kastelse Pit.

Een etiket dat de pompoen, Kasterlee en het product samen onder de aandacht brengt en tegelijk stijlvol en niet overbeladen toont. Duidelijk en sprekend voor wat je kan verwachten.

De laatste face-lift 
Jan Cooymans : 'Toen Thomas van Distillerie Taxandria ook nog eens de distillaten op punt kreeg en verfijnde ontstond een nieuwe variant die het label London Dry gin zou kunnen dragen en een alcoholgehalte van 40° zou hebben. Dus weer naar Brecht om de laatste versie op te halen en te testen.

Toen we er Frank van Alphen, een sommelier uit Kasterlee werkzaam in restaurant De Pastorie in Lichtaart bij riepen voor de ultieme test bleek dat ondanks veel positieve reacties de bitterheid nog wat moest genuanceerd worden omdat het aperitief te smaakoverheersend zou kunnen zijn voor de voorgerechten en de eerste wijnen. Dus begonnen we er weer opnieuw aan.

Thomas veranderde weer enkele details en uiteindelijk kregen we de bitterheid ook onder controle.

De blijde geboorte 
De gin, waarvoor al langer een naam was bedacht bestond vanaf dan echt ! De kastelse pit was geboren en zal voortaan te genieten zijn in Kasterlee en ook daarbuiten. Wilfried Van Gorp , zaakvoerder van El Boracho wines & spirits, een lokale verdeler zal het product onder de naam kastelse PIT aan de man brengen en in het toeristisch kantoor wordt dit leuk cadeau-artikel ook als lokaal product aangeboden.

Een nieuw pompoen-gerelateerd kwaliteitsproduct met Kastelse pit streeft ernaar om een blijver te zijn. De kastelse pit gin wordt een bijkomende troef voor de horeca en het toerisme en de naambekendheid van de gemeente in het algemeen en zal ook haar pompoenig karakter nog meer verstevigen!

Over smaken valt niet te twisten

'Er werd gestreefd naar een smaak die een breed publiek kan bekoren. Een evenwichtige smaak met een rijk palet aan fijne toetsen, met een getemperde bitterheid. De smaakgewaarwording verloopt evenwichtig en intens maar leidt niet tot ontploffing van de smaakpapillen of een storende achterblijvende bittere smaak. Bij de smaakbepaling is ook aan de dames gedacht en aan de bijhorende tonics. Dank zij een relatief hoog alcoholpercentage en een London dry gin kwaliteit, met een bereiding op basis van de beste distillaten is de KASTELSE PIT GIN OF GIN PIT een uitgebalanceerd en verfijnd aperitief geworden', lacht Jan Cooymans.

Hoe de Kastelse Pit serveren

Een goed huwelijk: de kastelse PIT of (pitgin/ginpit) met een gebalanceerde kwaliteitstonic. We hebben uit een grondige smaaktest volgende tonics geselecteerd.

Een gin van zuiver distillaat is zo verfijnd dat voorzichtigheid geboden is met het gebruik van (te) bittere tonics. Een fijne evenwichtige of uitgesproken tonic kan volstaan om deze nieuwe gin op een nog hoger niveau te brengen in symbiose met een eventuele kleine toets van gedroogd of gekonfijt fruit, een vers stukje (bevroren)fruit of een gedroogd sliertje rabarber volstaan of het altijd scorende takje rozemarijn. Met een kruidige tonic of een frisse bloesemtonic blijf je best voorzichtig met toevoegingen want genoeg is genoeg.

Kastelse PIT gaat uitstekend in onze 3 aanbevolen topcombinaties:

1.Herbal: met een kruidige en stevige tonic (herbal).
Zonder toevoeging van additieven is deze combinatie echt top. Wie nog een tikje meer punch wil kan de Kastelse herbal-versie in het glas opfleuren met een subtiele afwerking bv. met een mini takje rozemarijn (echt klein) of kardemon of lange peper.

Dat geeft de gin tonic een verrassende noot, zelfs een gedroogd schijfje limoen pimpt deze combinatie helemaal op.
Zonder tegenspraak is deze Kastelse herbal een fantastische combinatie en mogen we hem ook als een mannelijke versie omschrijven.

2. Mediterraan:met een zuiders tintje (mediterranean).
Deze versie wordt aangekleed met een garnituur van een minuscuul takje rozemarijn of zelfs een drietal naaldjes is al genoeg, een schijfje gedroogde limoen of rabarber. (rabarber kan ook in stukjes ingevroren fungeren als ijsblokje)

3. Bloesemparfum: met vlierbloesem tonic (elderflower)
Dit is pas geraffineerd vrouwelijk! Een perfecte bitterzoet balans (zonder meer lekker of met een kleine toevoeging van vers fruit ( bv. framboos, bessen)) Een garnituur als limoen, rabarber of braambes maken deze tonic-gin combinatie vrolijk, fris en vrouwelijk.

Naar een idee van Jan Cooymans - producent: Thomas Cuyvers
Distillateur - Bakkerij Expert
www.taxandria-elixir.be

Distributie : El boracho wines & spirits Retiesebaan 146, Kasterlee 2460
0475 297865  -  www.elboracho.be  info@elboracho.be of
Advies bij productontwikkeling: Dirk Ver Heyen
Restaurant Potiron
Gastheer en Gastvrouw: Dirk Ver Heyen en Sophie Fleerackers.

Foto's Marcel Nelis / NNieuws