Van 9 tot en met 20 september 2014 zullen meer dan 2.000 deelnemers met een verstandelijke beperking, hun coaches, begeleiders en familieleden uit 58 landen in Europa en de Euraziatische zone het beste van zichzelf geven tijdens de Special Olympics European Summer Games 2014. Antwerpen is de officiële gaststad, maar ook Kasterlee, Dessel en Retie zullen bij dit prachtige evenement betrokken zijn.

Special Olympics, het grootste sportevenement in België in 2014
8 competitiedagen, 10 sporten, verspreid over de hele provincie Antwerpen: dat zijn in een notendop de ‘Games of the Heart’. Ze zullen het grootste sportevenement in België in 2014 zijn. En voor die gelegenheid zal de Olympische vlam gedurende 12 dagen in Vlaanderen branden. Een nooit geziene gebeurtenis in de geschiedenis van ons land, aangezien in 1920 – toen Antwerpen de Spelen van de 7e Olympiade mocht verwelkomen – de Vlam nog niet getransporteerd werd. Dat startte pas in 1928.

Games of the heart
Guido Kestens, voorzitter van Special Olympics Europese Zomerspelen 2014 en CEO, Catalina Daniëls, stippen aan dat de Europese Zomerspelen echter veel meer zijn dan een sportmanifestatie. De organisatie van deze – door het Internationaal Olympisch Comité erkende – Special Olympics moet leiden tot het doorbreken van de taboes die nog te vaak rond mensen met een verstandelijke beperking hangen. Daarom worden de ‘Games of the Heart’ verder omkaderd met culturele en andere extra-sportieve evenementen in het hele land.

Jeugdsportnet Kasterlee*Dessel*Retie coördineert Host Town programma voor Sloveense delegatie
Ook het Host Town Programma moet daartoe bijdragen. Met dit programma kunnen 57 steden en gemeenten gedurende 4 dagen een delegatie te gast ontvangen. Voor de buitenlandse atleten en hun entourage een uitgelezen kans om ons land te ontdekken. Maar tevens een even mooie manier om de bevolking te laten kennismaken met personen met een verstandelijke beperking en een hand uit te steken naar de politieke wereld, in de hoop om samen het beleid inzake opvang en verzorging van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren.

Kasterlee, Dessel en Retie slaan de handen in elkaar en besloten om gezamenlijk aan het Host Town programma deel te nemen. Jeugdsportnet Kasterlee*Dessel*Retie coördineert het programma voor de Sloveense delegatie. In januari staat een infosessie gepland, in februari worden projectteams geïnstalleerd waarbij vrijwilligers de kans krijgen om te participeren. Tegen de zomervakantie is het programma definitief gekend zodat van 9 tot 13 september 2014 atleten, coaches en begeleiders aangenaam kunnen verblijven in Kasterlee, Dessel en Retie. De motivatie bij schepenen Walter Van Baelen, Herman Minnen en Fonny Matthijs is duidelijk: ‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’.

Meer info: www.so2014.com

Special Olympics (SO) werd opgericht in 1968 door Eunice Kennedy Shriver. De missie bestaat erin om het hele jaar door te voorzien in sportactiviteiten voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Via de sport wordt er gewerkt aan het zelfvertrouwen, de algemene ontwikkeling en aan de aanvaarding en erkenning van deze mensen door de samenleving. Special Olympics wil wegen op het beleid inzake mensen met een verstandelijke beperking om zo betere opvang te creëren en meer en betere ondersteuning te geven aan familieleden en begeleiders. Special Olympics is aanwezig in meer dan 170 landen en is erkend door het Internationaal Olympisch Comité.

Special Olympics Belgium bestaat sinds 1979. Het is het enige SO-comité ter wereld dat elk jaar Nationale Kampioenschappen organiseert. Dankzij de lovenswaardige inzet van 2.500 vrijwilligers bereikt Special Olympics hiermee meer dan 3.000 atleten die deelnemen aan 19 sporten.