Samen met 28 andere Kempense burgemeesters, wil ook Kasterlee tegen 2030 de CO2- uitstoot met 40% te verminderen en zo concreet bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Een tastbare actie is het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen.

Schepen van duurzaamheid Rob Guns : "Het is niet de eerste keer dat het gemeentebestuur investeert in zonnepanelen.

In de periode van 2017-2019 installeerden we al zonnepanelen op de daken van Sporthal Duineneind, Sporthal Tielenhei, Ligahof, het OCMW-gebouw, OC Lichtaart en de gebouwen van brandweer, Rode Kruis en technische dienst. Nu komen daar het gemeentehuis, GBS De Vlieger, BKO Kasterlee, BKO Lichtaart, GBS De Pagadder en de bib in Lichtaart bij.

https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=1321881&part=3

In totaal worden begin 2022 391 panelen geïnstalleerd. Alle zonnepanelen samen zorgen voor een opbrengst van 252.700 kWh per jaar. Dat is het equivalent van het stroomverbruik van 72 gezinnen.

Burgemeester Ward Kennes vult aan : "Voor deze actie werken we samen met Campina Energie, een echte burgercoöperatie, die mensen samenbrengt om te investeren in de productie van hernieuwbare energie en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

In het kader van een samenwerking met het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) maakte Campina Energie een interessant financieel plan op voor deze zes installaties. Zoals bij hun andere projecten krijgen burgers daarbij de kans om via het aankopen van aandelen te participeren in de Kempense energietransitie en deel te nemen in de winst. Vennoot worden en aandelen kopen kan via https://aandelen.campinaenergie.be/kasterlee."

Online infomoment donderdag 27 januari

Tijdens deze avond vertelt het gemeentebestuur welke klimaatacties al werden gerealiseerd en welke nog op stapel staan. Ook Campina Energie komt aan het woord, zij geven toelichting bij hun activiteiten in de Kempen, bij deze zonnepaneelinstallatie, over de CO2-reductie die de zes installaties realiseren en over de wijze waarop burgers kunnen participeren.

Deelnemen aan dit infomoment is gratis. Inschrijven doe je via www.kasterlee.be -> digitaal loket -> inschrijving online infomoment klimaatambities Kasterlee.