Als Gezonde Gemeente zet Kasterlee in op de veerkracht van haar inwoners. Onder meer met de projectoproep van minister Somers voor 'Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren'. Kasterlee krijgt steun voor het 'Bankenproject'.

Met dit 'Bankenproject' worden in '21-'22 verschillende zitbanken in de gemeente omgetoverd tot plaatsen waar kinderen en jongeren informatie vinden om hun veerkracht te versterken.

Zo werden er al banksilhouetten met gegevens van hulporganisaties aangebracht en worden 'Ask-me–anything -bankjes' georganiseerd om taboethema's bespreekbaar te maken.

"Het zijn uitzonderlijke tijden voor onze kinderen en jongeren. Hun veerkacht en weerbaarheid worden enorm op de proef gesteld. Met het 'Bankenproject' willen we verschillende zitbanken in de toekomst inzetten als middelen tot sensibilisering en informatie en waar taboedoorbrekende zaken besproken worden", aldus schepen voor welzijn Sumati Adriaensen.

"De zitbanken bieden als het ware een laagdrempelige uitlaatklep, opdat kinderen en jongeren kunnen zijn wie ze zijn. Nu de examenperiode van start gaat, zijn de bankhangers en de silhouetten alvast een leuke starter en eventuele houvast waar nodig."

Deze projectoproep past in het beleid van de gemeente waar veerkracht deze legislatuur centraal staat. Veerkracht zorgt ervoor dat je mentaal sterk bent en beter om kan met de dagelijkse stress en emoties die op je afkomen.

We willen vooral de jongeren een hart onder de riem steken en laten weten dat er altijd hulp is te vinden. De enthousiaste werkgroep werkt het komende jaar verder om nog meer zitbanken uit te werken voor kinderen en jongeren.'