De CD&V meerderheid van de gemeente Kasterlee wil deze legislatuur (2013-2018) de kaart trekken van duurzaamheid en haar steentje bijdragen om de verdere klimaatverandering tegen te gaan. Kasterlee wil de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten de komende jaren verminderen. Een goed en efficiënt instrument om deze beleidskeuze vorm te geven is om burgemeester Ward Kennes het Burgemeestersconvenant van de Europese Commissie te laten ondertekenen. De milieuraad gaf hierover op 27 juni 2013 unaniem een gunstig advies. Europa daagt immers alle gemeenten uit om tegen 2020 minstens 20 % minder broeikasgassen uit te stoten. Een gemeente die die uitdaging aangaat, kan haar burgemeester het convenant laten tekenen.

CD&V Kasterlee gaat daarmee de uitdaging aan om tegen 2020 minstens 20 % minder broeikasgassen uit te stoten op het grondgebied van de gemeente. Het belangrijkste broeikasgas (CO2 of koolstofdioxide) ontstaat wanneer we aardgas, -olie of steenkool verbranden, bijvoorbeeld bij het autorijden, bij de verwarming van de woning, of bij de productie van elektriciteit... Een toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer verhindert dat de aarde voldoende warmte kan afgeven aan het heelal, waardoor ze geleidelijk opwarmt.

De gemeente Kasterlee kiest nu reeds voor de bouw van energiezuinige gebouwen, openbare verlichting die minder elektriciteit verbruikt en gedeeltelijk wordt gedoofd, aankoop van groene stroom, deelname aan de ‘dikke truiendag’, REG-investeringen in school- en sportinfrastructuur, milieuvriendelijke voertuigen en sensibiliserende acties naar de inwoners om minder energie te verbruiken.

 

Om het burgemeestersconvenant op administratief en logistiek vlak handen en voeten te geven met onder andere een nulmeting, een klimaatbeleidsplan en een voortgangsrapportage zal Kasterlee aansluiten bij de coördinerende acties die IOK hiervoor in de Kempen aanbiedt. Zo kan maximaal worden ingespeeld op alle initiatieven van de provincie Antwerpen, Vlaanderen, de federale overheid, Europa, Eandis en VITO. Door de samenwerking en de schaalvergroting blijft de budgettaire impact betaalbaar voor de gemeente.

Als eerste stap zal het gemeentebestuur nagaan hoeveel broeikasgassen momenteel worden uitstoten. Zo wordt duidelijk met welke maatregelen we in de concrete situatie van Kasterlee de meeste CO2 kunnen besparen. Ervaring van andere gemeenten, die reeds deze oefening maakten, leert ons dat huishoudens een heel groot aandeel hebben in de CO2-uitstoot. Het gemeentebestuur zal dus sterk inzetten op samenwerking met de inwoners om de doelstelling te bereiken, met concrete acties om de woning goed te isoleren, geen elektriciteit te verspillen, of meer met de fiets en minder met de auto op pad te gaan, … De samenaankoop van bv. dakisolatie of isolerende ramen kadert hierin.

De milieuraad en het college van burgemeester en schepenen gaven reeds groen licht. In augustus wordt het dossier aan de gemeenteraad voorgelegd zodat burgemeester Ward Kennes het convenant in september plechtig kan ondertekenen.