Burgemeester Ward Kennes heeft een bijzonder band met Zuid-Afrika. Hij studeerde er in 1991 het opmaken van een nieuwe democratische grondwet en maakte toen onder meer het opgemerkte bezoek van Nelson Mandela aan de Afrikaanstalige universiteit van Stellenbosch mee.

Momenteel is Ward Kennes voorzitter van de Parlementaire Vereniging Vlaanderen-Zuid-Afrika en ondervoorzitter van de Vlaams-Zuid-Afrikaanse Cultuurstichting. Dit jaar bezocht hij Zuid-Afrika in de paasvakantie. Geregeld heeft hij contact met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Brussel. Op uitnodiging van de ambassadeur woonde hij in de kathedraal in Brussel dan ook de herdenkingsdienst ter nagedachtenis van president Nelson Rolihlahla Mandela bij.

 

Ward Kennes: “De historische banden tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika zijn sinds het einde van de apartheid opnieuw aangehaald en op diverse terreinen uitgebreid. Zo werken Vlaanderen en Zuid-Afrika samen op het vlak van zorg, landbouw, handel, toerisme, cultuur, en bestuurlijke ontwikkeling. Ondertussen zijn veel contacten en uitwisselingen tussen universiteiten, overheden, middenveldorganisaties en de zakenwereld tot ontplooiing gekomen. Ik hoop dat  de politieke en morele erfenis van Nelson Mandela die gekenmerkt wordt door verzoening, sociale rechtvaardigheid en respect zowel in Zuid-Afrika maar ook in Vlaanderen in ere wordt gehouden en vruchten afwerpt.”

 

Aan het gemeentehuis van Kasterlee worden als eerbetoon voor deze laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede op zondag 15 december de vlaggen halfstok gehangen.