Een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen wordt binnenkort verwacht. Op dat moment zal het gebruik van mondmaskers een belangrijke rol spelen, ook al is het dragen ervan momenteel niet verplicht. 

'Momenteel is zeer onduidelijk of de federale overheid kan garanderen of elke burger tijdig over een mondmasker zal kunnen beschikken', zegt burgemeester Ward Kennes.

'Ook in de gewone buurtwinkels en grootwarenhuizen zijn ze momenteel nog niet beschikbaar.

Het gemeentebestuur van Kasterlee koopt daarom voor elke inwoner vanaf 6 jaar een herbruikbaar mondmasker aan via Think Pink België. 

Deze mondmaskers zorgen ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden wanneer je moet hoesten of niezen. “In totaal bestellen we 19.600 mondmaskers, wat een investering betekent van 46.246,20 euro” vertelt burgemeester Ward Kennes.

“De mondmaskers zijn Europees gecertificeerd met drie stoflagen, waarbij de centrale laag uit een antibacteriële stof is opgebouwd. Door de bestelling bij Think Pink te plaatsen zal een deel van de opbrengst bovendien naar borstkankeronderzoek gaan.”

De voorziene leveringstermijn bedraagt 15 dagen. De mondmaskers zullen door de medewerkers van de gemeente huis-aan-huis verdeeld worden.

Omdat de mondmaskers goed moeten aansluiten op het gezicht,  voorzien we maskers voor mannen (L), vrouwen (M) en kinderen (S) tussen 6 en 12 jaar.

“Hoe dit praktisch zal verlopen, zullen we de volgende dagen nog verder uitwerken. Ook voor het gemeentelijk personeel worden deze mondmaskers voorzien. De maskers zijn tot vijftig keer wasbaar met zeep of in de wasmachine op 60°C.

Omdat het belangrijk is dat de mondmaskers op een correcte manier gebruikt en gedragen worden, zullen we een instructiebrief toevoegen”, aldus burgemeester Kennes.