Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kasterlee zet duurzame helden in de kijker

Kasterlee

In september 2022 vieren we de zevende verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: een lange termijn-agenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden ook wel eens de SDG’s (Sustainable Development Goals) genoemd.

Rob Guns, schepen van duurzaamheid is trots: “Ook Kasterlee viert mee! Voor het vijfde jaar op rij hangen we deze week de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis. Op 19 september hebben we de Kastelse ‘Duurzame Helden’ van dit jaar in de kijker gezet tijdens een receptie. Elk van hen ontving die avond een bedankje dat werd samengesteld met hun eigen duurzame producten”.

De Pompoenerie zorgde voor de kalebassen uitgehold tot vogelvoederhuisje. Dit werkervaringscentrum voor mensen met een (arbeids-) beperking tracht de medewerkers te activeren met het oog op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt (SDG 8-10). Kwaliteitsvol onderwijs, ofwel SDG 4, krijgt in kader van het time-outproject ook ruim de aandacht. Hierbij vinden leerlingen uit het BUSO die het moeilijk hebben op school, tijd, ruimte en een activiteitenaanbod om rust en nieuwe uitdagingen te vinden met het oog op volledige re-integratie in de school.

De voederhuisjes werden opgevuld met producten van de Melkweg. Het melkveebedrijf heeft een grote productiekeuken om de heerlijke melk om te toveren tot melkproducten met de authentieke smaak van vroeger (SDG 12). Deze eerlijke hoeveproducten zijn puur natuur, zonder bewaarmiddelen, palmolie, geur- of kleurstoffen. Voor hun verse chocomelk wordt er gewerkt met fairtrade chocolade in samenwerking met TWERK (SDG 8). In heel wat supermarkten worden hun lokale producten verkocht.

Een bloemetje kon niet ontbreken. Het was Den Hof van Isschot die voor schone, pure boeketjes zorgde. In deze pluktuin mag je zelf je eigen boeket bloemen plukken (SDG 3). Alle bloemen zijn zelf gekweekt, waardoor geen import nodig is en transportkosten worden uitgespaard (SDG 12). In de tuin staan ook heel wat inheemse bloemen, waardoor de tuin zoemt van het leven (SDG 15).

Bloemen horen in een leuke vaas, en geen plaats die hiervoor beter is om die te vinden dan in de Kringwinkel. Hier worden zo veel mogelijk herbruikbare spullen ingezameld die perfect een tweede leven krijgen  tegen een lage prijs. Daarmee dragen ze rechtstreeks bij aan SDG 1, 12 en 13. Ook mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt vinden hier een job en plaats in de samenleving (SDG 8).

De vrijwilligers van de Mindermobielencentrale (MMC) besteden hun vrije tijd aan het vervoeren van mensen die hiervoor zelf niet de mogelijkheid hebben. Ze vervoeren hen naar allerlei activiteiten zoals familiebezoek, doktersbezoek, boodschappen, de kapper,... Daardoor dragen ze bij aan SDG 1 geen armoede, 3 goede gezondheid en welzijn, 10 ongelijkheide verminderen en 11 duurzame steden en gemeenschappen. Samen met het OCMW, vzw MPACT en de vrijwilligers werd deze dienst opgezet. 

Kasterlee

Deel dit artikel