Begin dit jaar werd het project ‘Hartveilige gemeente’ verlengd. Met dit project wil het gemeentebestuur van Kasterlee zijn steentje bijdragen aan het verminderen van het aantal doden door hartstilstand.

Vlug hulp bieden is cruciaal bij een hartstilstand. Voortaan kunnen inwoners digitaal de plaatsen waar een aed-toestel ter beschikking is, vinden op de website van Kasterlee https://www.kasterlee.be/product/1066/hartveilige-gemeente. Maar ook op Google Maps zijn de toestellen voortaan snel vindbaar via de zoekterm ‘aed’.   

Welke plaatsen in aanmerking komen voor een aed-toestel, wordt bepaald door de zes-minutenregel. In een zes-minutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een aed in. Hiermee vergroten ze de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. 

Niet enkel digitaal zullen de aed-toestellen te vinden zijn. Ook in gebouwen die zich in deze zes-minutenzone bevinden zullen kaartjes hangen naar het dichtstbijzijnde aed-toestel. 

Wat moet je doen indien toch geen aed-toestel in de buurt is? Het Rode Kruis Kasterlee organiseert cursussen defibrilleren en reanimeren. De eerstvolgende cursus vindt plaats op zaterdag 22 september.  Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan via hartveilig2460rodekruis@hotmail.com.