U bent hier

KBC betaalt dit jaar nog de laatste schijf Vlaamse overheidssteun terug

Nationaal | Vlaanderen
11.12.2015 - 19.54u
Door: Herman Gezelle

Bank-verzekeraar KBC betaalt nog dit jaar het resterende deel van de overheidssteun die hij tijdens de financiële crisis in 2008-2009 kreeg, volledig terug. Dat is vijf jaar vroeger dan gepland, zegt KBC.

Het gaat om nog 3 miljard euro (2 miljard Vlaamse steun en 1 miljard premie) die de bank-verzekeraar verschuldigd is aan de Vlaamse overheid.

Eind november had KBC aangegeven dat het bij de Europese Centrale Bank (ECB) een aanvraag had ingediend om opnieuw een deel van de overheidssteun terug te betalen. De "significante terugbetaling" waarvan sprake, blijkt dus het volledige resterende bedrag te zijn.

Dat KBC het hoofdstuk staatssteun volledig kan afsluiten, is te danken aan zijn sterke kapitaalpositie, klinkt het. De bank-verzekeraar benadrukt dat zijn kapitaalbuffers, ook na de terugbetaling, "ruim boven de minimumkapitaalvereisten van de ECB en de Nationale Bank van België blijven".

KBC moest in volle financiële crisis een beroep doen op de overheden. De bank kreeg 7 miljard euro overheidssteun, waarvan de Vlaamse en federale overheid elk de helft voor hun rekening namen. De federale staatssteun werd eind 2012 al volledig terugbetaald. Het Vlaamse deel wordt dit jaar dus afbetaald.

"Vlaanderen had rechtvaardig vertrouwen in KBC"

"We kunnen weldra een donkere bladzijde uit onze geschiedenis omdraaien", zegt Johan Thijs, de topman van KBC, in een persbericht. "We kunnen ons nu volledig richten op de toekomst, op de verdere groei van onze bank-verzekeringsactiviteiten en op de ondersteuning van de lokale economieën en klanten in de landen waar we actief zijn."

Thijs bedankt ook de Vlaamse en de federale overheid, "voor hun steun op een cruciaal moment tijdens de ergste financiële crisis in decennia", en de medewerkers, klanten en aandeelhouders "voor de volgehouden inspanningen, de loyauteit en de steun die ze ons al die moeilijke jaren zijn blijven toevertrouwen". (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto