U bent hier

KBVB : vanishing spray en mutsen op Belgische voetbalvelden

Nationaal
22.07.2014 - 15.18u
Door: Herman Gezelle
Het 'Referee Department' van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag enkele nieuwigheden voor komend seizoen voorgesteld aan de clubs, spelers, trainers en media. De 'vanishing spray' maakt zijn intrede en spelers mogen voortaan mutsen dragen. De scheidsrechters hebben ook de buitenspelregels nog eens grondig herhaald.

Het Belgisch publiek leerde de 'vanishing spray' kennen tijdens het WK. De scheidsrechter brengt met een spuitbus een markering aan waar het muurtje bij een vrijschop niet voorbij mag. De lijn verdwijnt automatisch na ongeveer dertig seconden. Op het WK bleef iedereen mooi achter de witte lijn en dus heeft de scheidsrechter geen enkele keer geel hoeven te trekken.

Ook nieuw in de Jupiler Pro League is dat spelers bij koud weer een muts zullen mogen dragen. "Het moet wel gaan om een eenvoudig model", benadrukt Elite Referee Manager Frank De Bleeckere.

"Ook over de kleur van de muts bestaan regels: het moet ofwel zwart zijn, ofwel in dezelfde kleur als het shirt van de speler. Er mogen ook absoluut geen logo's of boodschappen op vermeld staan."

Verder werden zoals gewoonlijk nog enkele bestaande regels benadrukt. Zo moeten scheidsrechters consequent optreden bij protestsituaties: een speler moet geel krijgen, een coach moet naar de tribune.

Ook de buitenspelregels werden nog eens opgefrist, met speciale aandacht voor het onderscheid tussen het bewust of onbewust deviëren van de bal door de verdediging.

Scheidsrechters in het nieuw

Niet alleen de reglementen werden opgefrist, maar ook de scheidsrechters zullen in het nieuw verschijnen op de voetbalvelden. De KBVB heeft het contract met kledingsponsor Patrick verlengd tot 2018. De nieuwe outfits voor de refs bestaan in verschillende kleuren: geel, groen, oranje en zwart.

"We kiezen bewust voor 'flashy' kleuren omdat scheidsrechters goed zichtbaar moeten zijn op het veld", zegt Lode Cnudde, de algemeen directeur van Patrick. "Ook zullen we de namen van de eliterefs op de achterkant drukken om zo de truitjes te personaliseren." (kbvb)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto