Crisis in kebabland nu het Europees Parlement een verbod wil op toegevoegde fosfaten in kebabvlees. Die toegevoegde fosfaten verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, schreef daarom samen met een Deens parlementslid aan een verbod, waarover volgende week dinsdag in het parlement wordt gestemd.

De kebabzaak is overal. Als een stevige lunch of als een midnight snack, voor velen is een döner kebab of een dürum een ongezonde lekkernij. De fosfaten die men in fabrieken aan kebabvlees toevoegt, houden het vlees sappig.

Ze zorgen er ook voor dat het vlees gelijkmatig bevriest tijdens de bewaring en dat het goed aan het spit blijft kleven. Toch zijn de fosfaten die we in kebabvlees vinden, niet zo onschuldig. Tegenstanders van fosfaten in het Europees Parlement wijzen op verschillende risico's.

Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
Deze niet-organische fosfaten worden sneller opgenomen in het bloed dan fosfaten die natuurlijk in voedsel aanwezig zijn.

Onze beenderen verzwakken erdoor. Leverpatiënten hebben hier extra veel last van.
Fosfaat zorgt ervoor dat het vlees water vasthoudt. Dat maakt het kebabvlees sappiger, maar het vlees weegt ook zwaarder. Zo kan vlees voor meer geld worden verkocht dan het eigenlijk waard is. (VRTNWS)