In Mol op de Keirlandse Zillen wordt binnenkort een groot vastgoedproject opgetrokken. Een vastgoedontwikkelaar heeft plannen om de Keirlandse Zillen om te vormen naar een woonproject mét publiek park van meer dan 1 hectare.

De woonwijk biedt op termijn ruimte aan circa 350 nieuwe woningen, zowel kleine appartementen als grotere gezinswoningen. Het woonproject zal ook een toren tellen met 12 verdiepingen.

Er is een speelplek voor de allerkleinsten gepland, ravotgelegenheid voor kinderen, een outdoor fitness en een petanqueplein.

Meest duurzame woonwijk van de Kempen

De nieuwe woonwijk moet één van de meest duurzame woonbuurten van de Kempen worden. Het ontwerp omvat ambitieuze doelstellingen op vlak van energie, water, ecologie en mobiliteit.

Zo krijgt het project een collectieve hernieuwbare energievoorziening, een klimaatbestendig regenwaterconcept, ecologische corridors, groendaken, elektrische laadpunten en deelwagens. Uiteraard mogen we daarbij ook het publieke park niet vergeten.

Kernversterking om de open ruimte te sparen

Steden en gemeenten krijgen vanuit Vlaanderen de opdracht om de willekeurige inname van de open ruimte af te remmen.

Thomas de Jong, CDO van CORES Development licht deze visie toe: "Waar steden net het dorpsgevoel in hun ontwikkeling moeten verweven, is het voor gemeenten een uitdaging om te durven innoveren en de kernen weloverwogen te versterken.

We moeten daarbij efficiënt en vooral slim omgaan met de beschikbare ruimte en de kernen kwalitatief verdichten door het sociaal leven te versterken en de verkeers- en mobiliteitsproblemen in de hand te houden. Daarnaast moet ook het woonaanbod verbeterd én uitgebreid worden. Het gebied aan de Keirlandse Zillen is een ideale plek om dit te realiseren.

Dit type project past perfect in deze visie: de beschikbare ruimte – een oude fabriekssite – wordt optimaal benut, de vergroening gegarandeerd en de ontsluiting geoptimaliseerd." (pp) Foto's CORES Development/ N.