U bent hier

Kelder wordt schuilkelder voor ‘maar’ €15.000: “Niet te veel voor verschil tussen leven en dood”

Lille | Vlaanderen
16.05.2018 - 00.11u
Door: Herman Gezelle

Karl Copmans (37) uit Lille speelt in op de groeiende ongerustheid bij de bevolking voor een nucleair of chemisch incident. De aannemer is zich gaan specialiseren in het ombouwen van een standaard, betonnen kelder naar een beveiligde schuilkelder.

Het opblazen van de nucleaire deal met Iran door de Amerikaanse president Trump of de recente technische problemen in de kernreactor van Doel: het zijn factoren die bij veel mensen ongerustheid over een nucleaire dreiging of incident veroorzaken.

Kelder wordt schuilkelder voor 'maar' €15.000: "Niet te veel voor het verschil tussen leven en dood"

Aannemer Karl Copmans uit Lille heeft met zijn bedrijf Eastl een oplossing bedacht om bij nucleaire, chemische of biologische ongevallen een veilig onderkomen vlak bij de eigen woning te installeren.

"Ik ben begonnen met het ombouwen van standaard, betonnen kelders naar een schuilkelder tegen gecontamineerde lucht. Voor zover ik weet, ben ik de enige in België die daarmee bezig is", legt Copmans uit.

Mosterd in Zwitserland

"Ik wilde eerst ondergrondse bunkers of schuilkelders plaatsen. Maar voor een deftige bunker moet ik dan tussen de €60.000 en €70.000 vragen. Dat is een bedrag dat veel klanten niet zomaar kunnen neertellen, laat staan dat ze plaats hebben om zulke grote werkzaamheden te laten uitvoeren.

Een betonnen muur van dertig centimeter al houdt de nucleaire straling tegen. Standaard betonnen kelders zijn ook minstens dertig centimeter dik, waardoor velen onder hun woning eigenlijk al een schuilkelder hebben. Met een aanpassing die ongeveer €15.000 kost, kan die kelder echt een veilige schuilkelder worden."

De Lilse ondernemer stak zijn licht op bij de Zwitserse firma Andair, die speciale luchtfiltersystemen en deuren voor kelders maakt. "De systemen halen alle vervuilde deeltjes uit de lucht en zorgen voor 100% zuivere lucht in de kelder.

Ook als de elektriciteit uitvalt, kan de machine handmatig bediend worden met een zwengel. In Zwitserland is het zo goed als standaard om een aangepaste kelder te hebben. Het is niet zo dat je jaren onder de grond moet zitten als er iets gebeurt. Een fall-out-schuilkelder dient eigenlijk om een drietal weken te kunnen schuilen tot de grootste luchtvervuiling achter de rug is."

"Dreiging reëel"

De aannemer die ook keukens, ramen en deuren en natuursteen plaatst, heeft al een drietal klanten bij wie hij het systeem mag installeren. Sunny uit Zoersel is een van hen. "Ik heb een huis gekocht met een bijgebouw. Onder dat bijgebouw wil ik een bunker laten plaatsen met daarin het systeem dat Karl voorstelt", legt de man uit.

"Ik wil de bunker ook gebruiken als een soort mancave. Maar als er een incident gebeurt, kan ik er met mijn vrouw en kinderen ook in schuilen. 15.000 euro is een kleine prijs om het verschil tussen leven en dood te maken."

Karl Copmans is volop de markt aan het aftasten, maar ziet veel potentieel. "Er blijkt veel meer interesse te zijn dan ik dacht. Net omdat het voor bijna iedereen toegankelijk wordt om zichzelf en de familie te beschermen", vertelt de dertiger. "De kelder beschermt je tegen een atoombom, een vuile bom of een ongeluk in een kerncentrale.

De Belgische regering deelt niet voor niets gratis jodiumpillen uit. Dat wil toch zeggen dat de dreiging reëel is. En na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 wil je niet weten welke schadelijke stoffen je mogelijk hebt binnengekregen." Foto's rr.

Bron GVA - verschijningsdatum 15/5/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws-License2Publish.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto