Naar aanleiding van Erfgoeddag 2012 die Helden als thema heeft, organiseert de erfgoedcel Kempens Karakter een tentoonstelling in Vorselaar rond de geschiedenis van de Kempense wielerhelden.

De tentoonstelling vertelt het Kempense verhaal aan de hand van originele foto’s, verhalen en verzamelobjecten. “We hebben ook een heleboel oude filmpjes en geluidsfragmenten gekregen van particulieren en verenigingen.

Zo kunnen we het erfgoed ook eens op een andere manier laten ontdekken”, zegt Jeroen Janssens van de erfgoedcel.
De Kempen heeft heel wat grote, internationale namen in huis, maar daarnaast ook vele anderen die de wielersport in de Kempen groot maakten. Karel Kaers, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Tom Boonen of Bart Wellens, maar ook Ward Sels, Daniël Willems, Suske Verhaegen of Herman Van Springel deden onze regio alle eer aan.

“Op de tentoonstelling krijg je een overzicht van deze helden, kom je hun persoonlijke verhalen te weten en vind je tal van verzamelitems. Het publiek kan bijvoorbeeld de eerste en de laatste fiets van Van Looy bewonderen, letterlijk en figuurlijk opkijken naar de originele wereldkampioenentrui van Bart Wellens of een blik werpen op een affiche van de grote prijs De Groene Zegel uit 1931”, verduidelijkt Jeroen Janssens.

Het weekend belooft voor elk wat wils, want op 21 en 22 april organiseert de Wielerbond Vlaanderen op hun provinciale bijeenkomst ook een wielertoeristenrit vanuit Vorselaar.

“Vorselaar doet dit weekend haar uiterste best om voor iedereen iets leuks te voorzien. Wij voorzien naast de tentoonstelling nog heel wat randanimatie. We zenden Luik-Bastenaken-Luik live uit op groot scherm, we organiseren een heuse BMX-demonstratie en een familietocht”, verzekert Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar. “Daarnaast is er een crossparcours beschikbaar op zondag en wordt er ook een autoloze zondag georganiseerd.”

Bovendien zijn er in Nijlen en Lier nog andere Erfgoeddagactiviteiten te bezoeken op 22 april.

Deze activiteiten en alle info over Erfgoeddag vind je terug in een handige programmabrochure. De brochure is via www.kempenskarakter.bete downloaden of kan je bestellen via info@kempenskarakter.be

De tentoonstelling is een initiatief erfgoedcel Kempens Karakter in samenwerking met ex-renners, Wielerbond Vlaanderen, de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lier, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar en wordt gesteund door de Vlaamse Overheid.

Praktisch
21 en 22 april - Sporthal De Dreef, Oostakker 1, 2290 Vorselaar
Gratis tentoonstelling.