De nieuwe regering is een feit. Er zijn 13 ministers en 6 staatssecretarissen. Servais Verherstraeten (CD&V) uit Mol wordt in de nieuwe regering staatssecretaris 'staatshervorming en regie gebouwen'.De nieuwe regering :

CD&V

Bij CD&V zijn alle posities ingevuld en bekend. Zoals eerder geweten mag CD&V de minister van Financiën leveren. Die post gaat naar Steven Vanackere, die ook vicepremier wordt. Verder krijgen de Vlaamse christendemocraten ook het ministerie van Defensie. Daar zou Pieter De Crem logischerwijs op post blijven.

Staatssecratarissen worden Servais Verherstraeten (Staatshervorming en Regie der Gebouwen) en Hendrik Bogaert (Openbaar Ambt en Duurzame Ontwikkeling).

Sabine De Bethune zou op post blijven als senaatsvoorzitster. 

Open VLD

Open VLD krijgt de portefeuilles van pensioenen, justitie en asiel en migratie. Grote verrassing daar is dat Gwendolyn Rutten naast de boot zou vallen. Er zijn zeer sterke geruchten dat Maggie De Block staatssecretaris wordt voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding.

Annemie Turtelboom lijkt nu zeker voor justitie. Ook Vincent Van Quickenborne is zeker van een plekje in de nieuwe regering, als vicepremier en minister van Pensioenen.

SP.A

SP.A zal in de nieuwe regering instaan voor Economie, Werk en Sociale en Fiscale Fraudebestrijding. Johan Vande Lanotte, die werd genoemd als minister van Begroting, zou die post dus aan zich voorbij zien gaan. Hij krijgt de portefeuille Economie, Bankencontrole en Consumentenzaken.

De Antwerpse OCMW-voorzitster en schepen Monica De Coninck zou minister van Werk worden, zo werd uit goede bron vernomen. Vlaams parlementslid John Crombez wordt staatssecretaris voor Fraudebestrijding.  Geen Caroline Gennez in de regering.

MR

De MR heeft de posten van Buitenlandse Zaken, Landbouw, KMO, Begroting en Administratieve Vereenvoudiging weggekaapt. Didier Reynders lijkt op Twitter nu te bevestigen wat iedereen vertelt: hij wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Olivier Chastel zou gaan instaan voor Begroting en Administratieve Vereenvoudiging.

Afscheidnemend minister Sabine Laruelle krijgt in de nieuwe regering waarschijnlijk de bevoegdheden Landbouw en KMO.

PS

De PS levert met Elio Di Rupo uiteraard de eerste minister en krijgt daarnaast de posten van Overheidsbedrijven, Sociale Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Volksgezondheid. Voor die laatste twee zou Laurette Onkelinx bevoegd blijven.

Ontslagnemend minister Paul Magnette zou ook in de nieuwe regering terugkeren. Verder worden Luikenaar en mutualiteitsman Jean-Pascale Labille en Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt genoemd. Die laatste vertrok gisteren echter op handelsmissie naar Chili, en dus lijkt het onwaarschijnlijk dat hij toetreedt tot de regering.

De PS levert met André Flahaut ook de voorzitter van de Kamer. 

CDH

CDH krijgt de portefeuilles van Binnenlandse Zaken, Mobiliteit en Energie. Ook staatshervorming komt bij CDH terecht.  Dat betekent dus ook dat Joëlle Milquet geen minister van Werk blijft.

Een andere kandidaat voor CDH is ontslagnemend staatssecretaris Melchior Wathelet.

Staatssecretarissen

Het aantal staatssecretarissen werd al verdeeld onder de verschillende partijen. CD&V mag twee staatssecretarissen benoemen, MR krijgt geen staatssecretaris. De andere partijen verdelen de overige vier posten van staatssecretaris eerlijk onder elkaar.

Ten slotte mag de PS ook de voorzitter van de Kamer benoemen. Het ziet ernaar uit dat André Flahaut daar op post blijft. Het voorzitterschap van de Senaat werd toebedeeld aan CD&V en dus lijkt het vanzelfsprekend dat Sabine De Bethune die post behoudt.