Bij een zware valpartij in de koninginnerit van de Baloise Belgium Tour (Ronde van België) zijn zaterdagmiddag 19 renners zwaar tegen de grond gegaan. De valpartij gebeurde na 65 km toen 2 motards die het peleton voorbij staken plots de baan op moesten omdat het fietspad ophield.

Toen 1 motard de baan opreed, reed hij in een put en kwam samen met de andere motard ten val. De twee motards kwamen in het peloton terecht dat net in een afdaling snelheden haalde tussen 70 en 90km/u.

Stig Broekx

De gevolgen waren niet te overzien. 19 renners smakten tegen de grond. De koers werd geneutraliseerd om de geneesheren en de ambulanciers hun werk te laten doen. Zes renners moesten naar het ziekenhuis: Stig Broeckx en Frederick Frison, beiden van Lotto-Soudal en de renners Ludvigsson, Asselman, Guardini en Skjerping.

Stig Broeckx  uit Dessel werd zwaargewond met een helicopter naar een ziekenhuis in Aken gevlogen. Daar ligt hij in coma met een hersentrauma.

De rit van zatedag werd gestaakt omdat gans het peloton fel onder de indruk was van het ongeval en er te weinig ziekenwagens waren. De discussie over de massale aanwezigheid van motards rond de koers is opnieuw geopend.

De ploeg Lotto-Soudal beslist zaterdagavond of ze morgen in de laatste rit nog zullen starten. Indien Lotto-Soudal niet start kan het wel eens zijn dat ook andere ploegen dat voorbeeld zullen volgen.

Tweede keer

Voor Stig Broeckx is het al de 2e maal dat hij door een motard omver gereden wordt. Een eerste keer gebeurde dat al in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij was nog maar net van die val hersteld.

foto's: Photo News