Erfgoeddag 2018 biedt meer dan 20 gratis activiteiten voor klein en groot rond het centrale thema 'Kiezen' in 10 gemeenten: Arendonk, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar.

Tijdens Erfgoeddag maak je alleen maar goede keuzes dankzij een programma vol Kempens erfgoed, bedacht en gebracht door fiere erfgoedliefhebbers uit de Noorderkempen. Met tentoonstellingen, vertellingen, muziek, films, demonstraties, dans, rondleidingen... zetten tal van musea, heemkundige kringen en verenigingen hun erfgoed in de kijker.

Deze 18e editie van Erfgoeddag heeft als thema 'Kiezen'. Van het erfgoed van verkiezingen tot het toekomstproof maken van erfgoed of de geschiedenis van de keuzes die we elke dag maken...

Rijkevorsel stelt opmerkelijke verkiezingspamfletten tentoon. Hoogstraten restaureert de beschadigde schilderijen van 'hun' schilder Karel Boom. Wat dacht je van de keuze voor het huwelijk in Kasterlee?

Of lagere schoolkinderen, die nadenken over hun beroepskeuze in Rijkevorsel. Welke rol speelt erfgoed voor latere generaties? Ravels toont dat zijn rijke muziekgeschiedenis nog steeds alle inwoners beroert. Dat bezige bijtjes ook moeten blijven bestaan, toont de bijengilde in Turnhout aan. Reeds een beetje keuzestress?

Zeven gemeenten schotelen je nog een extra keuze voor. In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor lokaal erfgoed. Arendonk, Beerse, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel en Turnhout vragen hun inwoners mee te stemmen op hun favoriete erfgoed.

Wat heeft je gemeente dat een andere gemeente niet heeft? Kom naar buiten, doe mee aan Erfgoeddag en breng je stem uit... Zo wordt het dit jaar weer een echt erfgoedfeest. (pb)