Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempens erfgoedportaal breidt uit

Karrenmuseum Essen

Kempens erfgoedportaal breidt uit In één klap zijn er meer dan 40.000 items extra te bekijken op www.kempenserfgoed.be, want vanaf vandaag zijn ook de collecties van het Taxandriamuseum, het prentenkabinet van Archief Turnhout, Museum Hoogstraten, het Karrenmuseum, het Jakob Smitsmuseum en Stadsmuseum Lier terug te vinden op het Kempens erfgoedportaal.

Deze collecties waren al langer raadpleegbaar via de erfgoeddatabank van de Vlaamse Overheid erfgoedinzicht.be. Door een koppeling te leggen met deze databank breiden we www.kempenserfgoed.be uit met een aantal museumcollecties.

Hét erfgoedportaal voor de Antwerpse Kempen Sinds 2020 is het Kempens Erfgoedportaal de online plek waar de Kempense erfgoedcellen zoveel mogelijk erfgoedinformatie uit en over de Antwerpse Kempen tonen. Je kan er de voormalige Kempense Krantenbank, de erfgoedbanken van Noorderkempen en Kempens Karakter en de Kempense collecties op de andere Vlaams erfgoeddatabank www.erfgoedplus.be raadplegen.

Zo zorgen we ervoor dat je op één plek 88.000 beelden en meer dan 130.000 krantenpagina’s kan terugvinden en doorzoeken. Het erfgoedportaal www.kempenserfgoed.be is er voor iedereen, is overal beschikbaar op laptop of smartphone en is volledig gratis. Je kan er grasduinen in de geschiedenis van je dorp, stad of familie.

Naast de schitterende erfgoedcollecties vind je er ook uiteenlopende online expo’s terug. Het Kempens Erfgoedportaal is een initiatief van vier Kempense erfgoedcellen: Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand in samenwerking met gemeenten, vrijwilligers en met steun van de Vlaamse Overheid.

De museumcollecties Taxandriamuseum

Het Taxandriamuseum brengt de geschiedenis en de cultuur van de Antwerpse Kempen in beeld en geeft daarbij het woord aan historische figuren als adellijke dames, een torenwachter, een archeoloog, een kantwerkster en zelfs… een hert. Alle personages zijn nauw verbonden met Turnhout en de regio. Hun verhalen worden aanschouwelijk gemaakt met voorwerpen uit de veelzijdige (kunst)collectie van het museum. Samen met het Begijnhofmuseum en het Speelkaartenmuseum maakt het Taxandriamuseum deel uit van het collectief Musea Turnhout. In een volgende fase zullen ook de collecties van de andere twee musea terug te vinden zijn op het Kempens Erfgoedportaal. www.taxandriamuseum.be

Museums Turnhout

Het Archief is het historisch informatiecentrum van de stad Turnhout en de regio errond. Hier vind je informatie over je huis, familie, wijk en stad in het algemeen. Je kan er ook vrij opzoekingen doen in de uitgebreide wetenschappelijke bibliotheek en in de collecties historische kranten, foto's, prenten en gravures. stadsarchiefturnhout.turnhout.be Beeldmateriaal: onderschrift: De honderden kleurrijke “mannekesbladen” of “centsprenten” bewaard in het prentenkabinet van Archief Turnhout staan vanaf nu online - bronvermelding: Archief Turnhout, Prentenkabinet, “Nr. 15. Luilekkerland”, mannekesblad gedrukt bij Brepols in Turnhout, 19e eeuw - link naar kempenserfgoed.be.

Museum Hoogstraten

Het Stedelijk Museum van Hoogstraten is gelegen op één van de mooiste begijnhoven van Vlaanderen. Het begijnhof van Hoogstraten ontstond in de 14de eeuw en is UNESCOwerelderfgoed. In de vaste opstelling wordt de Hoogstraatse stadsgeschiedenis en de prehistorie gepresenteerd. www.hoogstraten.be/museum Beeldmateriaal: onderschrift: Begijn Van Den Wijngaard aan een pomp achter de Begijnhofkerk. Van Den Wijngaard was de laatste begijn in Hoogstraten – bronvermelding: Collectie Stedelijk Museum Hoogstraten - link naar kempenserfgoed.be.

Karrenmuseum Essen

Sinds 1950 groeide een unieke verzameling karren, wagens en koetsen uit tot het Karrenmuseum. Tot op heden kan je hier, aan de hand van meer dan 300 voertuigen, de geschiedenis van het ongemotoriseerde transport ontdekken.

Het Karrenmuseum gaat echter dieper en kiest ervoor om resoluut in te zetten op de thema’s hedendaags vakmanschap en duurzaamheid. Zo kan je vakkennis opstrijken in één van de ateliers, zoals vlechttechnieken in de touwslagerij, het bewerken van hout in de wagenmakerij en het uitgloeien van metaal in de smidse. Daarnaast staan er talrijke, boeiende activiteiten op het programma, waarbij je vast en zeker aansluiting zal vinden. www.karrenmuseum.be

Jakob Smitsmusem Mol

In het Jakob Smitsmuseum staan leven en werk van Jakob Smits (1855-1928) centraal. Zijn rijke oeuvre ontstond en bewoog zich op een keerpunt, in de kunst, maar ook in de samenleving. De collectie bevat naast werken van Smits ook schilderijen, tekeningen en etsen van andere kunstenaars uit de Molse School en andere aanverwante kunstenaars. www.jakobsmits.be 

Stadsmuseum Lier

Stadsmuseum Lier is een interactief en participatief museum dat verhalen vertelt over Lier en de Lierenaars. Het verbindt vroeger met nu en brengt grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen. Het museum is opgedeeld in verschillende thema's die je los van elkaar kan ontdekken. www.stadsmuseumlier.be 

Karrenmuseum Essen

Deel dit artikel