'Vergeet het EK voetbal of de Olympische Spelen. Van 20 september tot 30 november zijn de Kempen in de ban van het 1e Kempens Kampioenschap Tegelwippen.

Kasterlee, Lille, Nijlen en Neteland nemen het op tegen elkaar en de rest van de Kempen in de strijd om de Gouden Tegel. Het doel is simpel: de gemeente die de grootste oppervlakte onthardt, wint.

Dat is tegelwippen: tuintegels verwijderen, beton, kiezel of een andere verharding, ... zolang ze plaats maken voor groen. Ook het aanleggen van een tegeltuintje op je stoep telt mee.

Wannes Van Coillie, sociaal-cultureel werker bij Avansa Kempen: "Met TransLab K ondersteunen we lokale burgerinitiatieven die rond duurzaamheid werken. 'Ontharding' is al een tijdlang een van onze thema's.

Een aantal vrijwilligers wou er een concrete actie rond uitwerken. De mosterd haalden we in Nederland, waar het eerste Nationaal Kampioenschap nog loopt."

Want meer ontharden is dringend nodig.

"Kempen2030 wil van de Kempen een klimaatvriendelijke regio maken. Eén van hun acties is het openbaar domein klimaatproof (her)inrichten. Ons Kampioenschap past prima daarbinnen. Minder tegels en meer groen, zorgt voor een betere bodem, minder wateroverlast, gezondere lucht, minder hittestress en meer verkoeling."

Elk steentje telt

Elke tegel telt. "Op website www.wipeentegel.be hoef je enkel je naam en gemeente in te voeren, een foto voor en na, en het aantal vierkante meter dat je verwijderde. Je kan je buren aansporen, zodat je jouw dorp mee naar de overwinning kan wippen."

Wannes: "Iedereen die in het Turnhoutse arrondissement (of in Nijlen) woont, kan zo'n onthardingsactie registreren. De gewipte tegels worden bij jouw gemeente geteld.

Woon je niet in Kasterlee, Lille, Nijlen of Neteland? Dan tellen we jouw tegels bij 'de rest van de Kempen'. Voor de uiteindelijke score telt enkel wat burgers, verenigingen en bedrijven zelf ontharden. De gemeente van wie de teller op 30 november het hoogste staat, wint dan de Gouden Tegel.
Partners

Voor dit project werkten de vrijwilligers van TransLab K samen met de gemeenten uit Neteland, Nijlen, Lille en Kasterlee én het project geWOONtebreker van de Provincie Antwerpen.'  Beelden Chris Stessens/ Nnieuws.