In het najaar van 2007 besloten de gemeentebesturen van Grobbendonk, Herentals, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar om intergemeentelijk samen te werken aan het lokale cultureel-erfgoedbeleid. De projectvereniging 'Kempens Karakter' werd opgericht en er werd een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap afgesloten. Ondertussen is het Kempens Karakter erg gegroeid en bestaat dit samenwerkingsverband al uit 12 gemeenten, van Lier tot Lille, waaronder Heist-op-den-Berg. Het gaat om een landelijke regio met twee stedelijke kernen (Lier en Herentals), waar ongeveer 219.000 mensen wonen op een totale oppervlakte van 463 km².

Kempens Karakter kan al heel wat mooie resultaten voorleggen. Als coördinator, netwerker en makelaar ontpopte het samenwerkingsverband zich tot een sterke katalysator voor de cultureel-erfgoedwerking in de regio. De aandacht voor cultureel erfgoed en het draagvlak voor een inspirerend erfgoed werden versterkt. Concreet biedt Kempens Karakter inhoudelijke ondersteuning aan zijn partners, worden regionale publieksprojecten opgericht, subsidiereglementen in leven geroepen, een uitleendienst opgericht, ... Voor Heist-op-den-Berg komt het Kempens Karakter tussen in de inventarisatie en vrijwaring van de jazz-collectie van Juul Anthonissen.

Maar er is meer. Sinds 1 januari 2014 is Kempens Karakter van één naar drie deelwerkingen gegaan. Naast de erfgoedcel is er nu ook de werking rond toerisme (in het kader van het wegvallen van de toeristische clusters) en de bibliotheekwerking (in het kader van de verandering van het provinciaal subsidiereglement). Dat maakt dat Kempens Karakter een zeer krachtige regionale culturele speler wordt.
En tot slot is er nog de 'Achtkant': een puur economisch samenaankoopverband tussen 8 gemeenten binnen dezelfde regio. Door gezamenlijke aankopen te organiseren, kunnen immers mooie besparingen gerealiseerd worden. Het samenwerkingsverband kreeg de naam 'Achtkant' als verwijzing naar het diamantverleden van de betrokken gemeenten.

Op 28 november 2014 besliste de Vlaamse Regering om opnieuw een cultureel-erfgoedconvenant met Kempens Karakter af te sluiten voor de periode 2015-2020. Hierbij kent ze een jaarlijkse werkingssubsidie toe van 246.946 euro.