U bent hier

Kempens Karakter kiest voor Erfgoeddag

Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Lille | Neteland | Olen | Vorselaar
16.04.2018 - 08.28u
Door: Herman Gezelle

Op zondag 22 april is het Erfgoeddag. Het thema Kiezen zorgt voor een frisse kijk op het prachtige erfgoed dat in de Kempen aanwezig is. Er valt heel wat te beleven: een leuke tentoonstelling of een heus spektakel? Op Erfgoeddag heb je de keuze. De activiteiten zijn allemaal gratis.

Erfgoeddagprogramma in het kort bij Kempens Karakter

In Berlaar kan je terecht voor een expo over handwerken. Het verhaal van Stefke staat centraal: zij vertelt hoe ze als jong meisje begon als kantwerkster, wat de werkomstandigheden waren enzovoort.
De Heikantse bierliefhebbers laten het publiek kennis maken met de tradities van het bierbrouwen.

Heist-op-den-Berg organiseert dit jaar heel wat leuke erfgoedactiviteiten: een expo over verkiezingserfgoed, een expertenbeurs waar het publiek haar favoriet stukje Heists erfgoed mag kiezen en tenslotte ook drie mooie activiteiten over jazzerfgoed. Juul Anthonissen was een vermaard jazzkenner, -verzamelaar en –journalist en onvermoeibare promotor van de jazz. Als oprichter en programmator van Hnita-Jazz Club bracht hij het kruim van de jazz naar Heist-op-den-Berg. De collectie die hij naliet, is enorm. Hieruit krijgt het publiek een stukje voorgeschoteld op Erfgoeddag met een debat, documentaire en kleine expo.

Een kleine bannertentoonstelling zet het cultureel erfgoed van de Herentalse woonwagenbewoners in de kijker. Op Erfgoeddag kan je in Herentals ook de culturele activiteit rond Francken beleven. Heel wat Herentalse culturele verenigingen lieten zich inspireren door de werken van Francken en brengen ze tijdens Een Streepje Francken in 9 unieke taferelen weer tot leven.

Lier heeft twee boeiende activiteiten in petto. In de Sint-Gummaruskerk kan je terecht voor een rondleiding. Wat heeft de Colibrantriptiek met de Boodschap aan Maria te maken met keuzes maken en ja zeggen? Een verrassende rondleiding door Toerisme Pastoraal Lier.

Vooraleer de site van de Lierse normaalschool omgevormd wordt tot stadsvernieuwingsproject, kan je de gebouwen nog een keer bezoeken. Deze expo blikt terug en vooruit in een passend eerbetoon. Tijdens 'De laatste Zit' worden drie unieke tentoonstellingen georganiseerd, krijgt je bezoek een extra dimensie met virtual reality en word je muzikaal verwend met optredens in de oude lerarenkamer.

In Nijlen (Kessel) vier MMM haar 20 jaar en is het dus feest in het Netepaleis. Het publiek wordt getrakteerd op tientallen activiteiten. Minister Sven Gatz, Marleen Vanderpoorten, burgemeesters Verbeeck en Horemans en schepen Luc Luyten komen voor de inhuldiging van het feest.

Het Olens Radiomuseum toont de evolutie van het kiezen van een zender of golflengte op een radio. Ook de vaste opstelling is meer dan de moeite waard.

In Putte zetten peters en meters hun beste beentje voor en tonen hun favoriete stukken. Het publiek kan op Erfgoeddag ook haar favoriete topstuk kiezen.

Vorselaar en Lille slaan de handen in elkaar om jong en oud te laten genieten van een Kempense folklorenamiddag op het domein Berkelhoeve. Tijdens een boeiende wandeltocht kom je meer te weten over het culturele erfgoed van Lille en Vorselaar.

Meer info:  www.kempenskarakter.be
gratis brochure via info@kempenskarakter.be of deelnemende gemeenten

imageMeer nieuws

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'
Herentals | Neteland 24.02.2021 - 10.10u

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.02.2021 - 09.35u

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats
Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 24.02.2021 - 08.41u

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken
Kempen regio | Provincie Antwerpen 23.02.2021 - 18.59u

18 jaar Toscanzahoeve

18 jaar Toscanzahoeve
Kempen regio | Nationaal 23.02.2021 - 18.55u

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'
Vlaanderen 23.02.2021 - 17.23u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto