Erfgoeddag kiest in 2019 opnieuw voor een inspirerend thema: Hoe maakt u het? Ambachten, vaklui en vakmanschap staan centraal op zondag 28 april.

Tijd dus om te genieten van unieke demonstraties en straffe verhalen. Dankzij een heleboel vrijwilligers zijn er tientallen activiteiten voor jong en oud. Bovendien is al dit moois gratis. Erfgoedcel Kempens Karakter bundelde alle activiteiten in een brochure.

Wat valt er te beleven in de streek van Kempens Karakter?

In Berlaar kan je op culinaire ontdekkingstocht met proevertjes van echte Kempische hesp. Voor demonstraties van hoedenmakers, wolspinners en kantklossers moet je in de Sint-Gummaruskapel van Herenthout zijn. Kom hun zeldzame vakmanschap bewonderen! In het Ceusterhuysje van Westmeerbeek in Hulshout maak je kennis met de bijzondere houtdraaikunst.

De Gilde van de Vlaamse Houtdraaiers houdt deze ambacht in ere. De Kempen staan natuurlijk ook bekend voor de diamantnijverheid. In Nijlen demonstreren ervaren slijpers hun bijzondere stiel in het diamantcentrum.

Ook in Lier valt er heel wat te beleven. Ontdek het vakmanschap van uurwerkmaker Louis Zimmer of leer alles over liturgische kunst in de Sint-Gummaruskerk.

Bij de Lierse smid Ludo Daems leer je dan weer alles over smeedkunst. Tijdens de rondleiding 'Typisch Lier' bekijk je het centrum van de stad door een andere bril. In het gloednieuwe stadsmuseum van Lier leer je alles over cartografie, maak je machinekant of bedruk je zelf textiel.

In en rond Lille maak je kennis met ambachten vanop de fiets. Ontdek op elk knooppunt het atelier van een echte vakman! Ook de Buulmolen in Olen zet haar deuren open.

De molenaars tonen je het hele proces van meel tot pannenkoek. Achteraf kan je smullen bij een streepje muziek van folkgroep 'Flanel'. Muziekliefhebbers kunnen ook terecht in het radiomuseum voor een staaltje elektrotechnisch vakmanschap.

Hoe maak je een jazzinventaris? In Heist-op-den-Berg leer je de indrukwekkende collectie van Juul Anthonissen inventariseren. Het Woonzorghuis Ten Kerselaere laat de bewoners aan het woord over het 'Heist van toen'.

Luister naar hun verhalen en breng een bezoekje aan de tentoonstelling. Herinneringen aan het Heistse sportverleden haal je op in de sporthal. Kom aansluitend ook luisteren naar het debat met plaatselijke sportfiguren als Jos Vonckx en Jan Moons.

Ook Vorselaar is in de ban van het lokale sportverleden. Het hele weekend kan je terecht op de expo 'Erfgoedkampioenen – Kampioenenerfgoed'.

Op Ter Speelbergen in Putte duik je in de wereld van Bruegel. Neem deel aan een lezing of demonstratie, bezoek de expo en proef van versgebakken brood uit het bakhuis of andere streekproducten. In het heemmuseum Het Molenijzer vertellen de gidsen je alles over restauraties en museuminrichting.

Alle praktische info over dit uitgebreide programma is te vinden in een handige brochure. Download of bestel de brochure gratis via www.kempenskarakter.be of informeer bij een van de deelnemende gemeentehuizen.