Erfgoeddag kiest in 2019 opnieuw voor een inspirerend thema: Hoe maakt u het? Ambachten, vaklui en vakmanschap staan centraal op zondag 28 april.
Tijd dus om te genieten van unieke demonstraties en straffe verhalen. Dankzij een heleboel vrijwilligers zijn er tientallen activiteiten voor jong en oud. Bovendien is al dit moois gratis. Erfgoedcel Kempens Karakter bundelde alle activiteiten in een brochure.
Wat valt er te beleven in de streek van Kempens Karakter?
In Berlaar kan je op culinaire ontdekkingstocht met proevertjes van echte Kempische hesp. Voor demonstraties van hoedenmakers, wolspinners en kantklossers moet je in de Sint-Gummaruskapel van Herenthout zijn. Kom hun zeldzame vakmanschap bewonderen! In het Ceusterhuysje van Westmeerbeek in Hulshout maak je kennis met de bijzondere houtdraaikunst.
De Gilde van de Vlaamse Houtdraaiers houdt deze ambacht in ere. De Kempen staan natuurlijk ook bekend voor de diamantnijverheid. In Nijlen demonstreren ervaren slijpers hun bijzondere stiel in het diamantcentrum.
Ook in Lier valt er heel wat te beleven. Ontdek het vakmanschap van uurwerkmaker Louis Zimmer of leer alles over liturgische kunst in de Sint-Gummaruskerk.
Bij de Lierse smid Ludo Daems leer je dan weer alles over smeedkunst. Tijdens de rondleiding 'Typisch Lier' bekijk je het centrum van de stad door een andere bril. In het gloednieuwe stadsmuseum van Lier leer je alles over cartografie, maak je machinekant of bedruk je zelf textiel.
In en rond Lille maak je kennis met ambachten vanop de fiets. Ontdek op elk knooppunt het atelier van een echte vakman! Ook de Buulmolen in Olen zet haar deuren open.
De molenaars tonen je het hele proces van meel tot pannenkoek. Achteraf kan je smullen bij een streepje muziek van folkgroep 'Flanel'. Muziekliefhebbers kunnen ook terecht in het radiomuseum voor een staaltje elektrotechnisch vakmanschap.
Hoe maak je een jazzinventaris? In Heist-op-den-Berg leer je de indrukwekkende collectie van Juul Anthonissen inventariseren. Het Woonzorghuis Ten Kerselaere laat de bewoners aan het woord over het 'Heist van toen'.
Luister naar hun verhalen en breng een bezoekje aan de tentoonstelling. Herinneringen aan het Heistse sportverleden haal je op in de sporthal. Kom aansluitend ook luisteren naar het debat met plaatselijke sportfiguren als Jos Vonckx en Jan Moons.
Ook Vorselaar is in de ban van het lokale sportverleden. Het hele weekend kan je terecht op de expo 'Erfgoedkampioenen – Kampioenenerfgoed'.
Op Ter Speelbergen in Putte duik je in de wereld van Bruegel. Neem deel aan een lezing of demonstratie, bezoek de expo en proef van versgebakken brood uit het bakhuis of andere streekproducten. In het heemmuseum Het Molenijzer vertellen de gidsen je alles over restauraties en museuminrichting.
Alle praktische info over dit uitgebreide programma is te vinden in een handige brochure. Download of bestel de brochure gratis via www.kempenskarakter.be of informeer bij een van de deelnemende gemeentehuizen.
Boost voor onze lokale bedrijven via Vlaamse Veerkracht
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) geeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de opdracht voor de ombouw van 75.000 lichtpunten in eigen beheer naar verlichtingspalen met LED-verlichting langs 5.700 km gewestwegen.
Op zondag 7 maart zwaait Beeldentuin Hugo Voeten in Geel de poorten weer open voor bezoekers! In dit indrukwekkende park van 15ha zijn honderden sculpturen uit de privécollectie van ondernemer Hugo Voeten (1940 - 2017) te bewonderen.
Hij was een gepassioneerd kunstverzamelaar met een eclectische smaak. De kunstwerken gaan een unieke dialoog met het landschap aan. Een bezoek verloopt volledig coronaveilig via een uitgestippeld parcours en met verplichte reservatie vooraf.
De Verenigde Naties hebben een alarmerend rapport uitgebracht over onze uitstoot van broeikasgassen.
Met wat momenteel op tafel ligt na het klimaatakkoord van Parijs, zouden we maar een fractie halen van de beoogde klimaatinspanningen tegen 2030: 1 procent reductie van de wereldwijde uitstoot, terwijl 45 procent nodig is om een klimaatcatastrofe te voorkomen.
"We staan nog mijlenver van waar we zouden moeten staan. Dit is code rood".
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits breidt tijdelijk de transitiepremie naar ondernemerschap uit naar alle werkzoekenden, ongeacht de leeftijd. De transitiepremie compenseert het risico op inkomensverlies voor wie een zaak start en richtte zich initieel enkel op werkzoekenden ouder dan 45 jaar.
Eind vorig jaar werd, in het kader van de relance op de arbeidsmarkt, beslist om de transitiepremie uit te breiden naar werkzoekende jongeren (-30 jaar) en werkzoekenden uit kansengroepen.
Ruiming van omliggende gracht eerste stap in ontwikkeling van rustgevende plek
Het kasteeldomein van Booischot bij Heist-op-den-Berg krijgt er de komende jaren een bijzondere troef bij. Kempens Landschap zal er een natuuroase aanleggen: een plek waar bezoekers volledig tot rust kunnen komen.
De Academie voor Muziek en Woord dient voor het schooljaar 2021 - 2022 een nieuw en sterker dossier in om alsnog een dansafdeling te mogen opstarten. Het uitgelezen moment vond de academie om ook de optie 'Musical' opnieuw aan te vragen nadat ook deze optie eerder werd afgekeurd. In mei weten we of de aanvraag al dan niet groen licht krijgt. Dus, duimen maar!
Achter de gemeentelijke basisschool van Rauw en naast de voetbalkantine van FC Hemelboys start aannemer Leo Geys vanaf maandag 1 maart met de aanleg van een parking. Het gaat om 33 parkeerplaatsen waarvan twee voor mindervaliden.
Als alles volgens planning verloopt, nemen de werken één maand in beslag. De school blijft bereikbaar via de Gemeenteheistraat. Tijdens de werken blijft parkeren mogelijk op het kerkplein van Rauw.
Vanaf woensdag 3 maart is iedereen welkom in de Nijlense Buurderij In het Buurtpunt (Kerkeblokken 3).
Dit initiatief brengt je dichter bij je lokale boeren en hun verse producten. Elke week vind je hier groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en zoveel meer: de Nijlense Buurderij verkoopt het allemaal.
“We hebben met het Overlegcomité deze namiddag niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.
“De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Na weken van een plateau dat redelijk hoog was, zien we dat de cijfers stijgen, vooral de ziekenhuisopnames. Het dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven.”
Graspop Metal Meeting gaat dit jaar niet door. De 25e editie van het festival wordt zo voor de tweede keer met een jaar uitgesteld, dit keer naar 16 tot en met 19 juni 2022.
"We hadden niets liever gewild dan in juni metalheads van over de hele wereld te verwelkomen in Dessel, maar dit is helaas niet mogelijk", klinkt het.