Het sportverleden van de Kempen is bijzonder rijk. Kempens Karakter bundelt dit sporterfgoed in een rondreizende tentoonstelling vol beelden en originele objecten.

'De prestaties van kampioenen als Raymond Ceulemans, Sanne Cant, René Baeten, Fons Brydenbach, Rik Van Looy, Alphonse Steurs, Roel Moors, Marleen Mols, Thomas Pieters, Bart Wellens en Jan Ceulemans komen ruim aan bod', zeg Lieven Janssens, voorzitter Kempens Karakter.

'Net als de vele disciplines van onze plaatselijke sporthelden: van wielrennen en voetbal tot boksen, turnen en duivensport.

Ook over de talrijke clubs, verdwenen sportpleintjes en volkssporten kom je alles te weten. Tussen februari en juni 2019 houdt Erfgoedkampioenen halt in 12 gemeenten.'

Enkele sportieve helden waren vanmorgen in het Herentalse Begijnhof al van de partij Marleen Mols (atletiek), Jan Ceulemans (voetbal), Frans Peeters (brons op spelen 1988) en Raymond Ceulemans (biljart) en Lieven Janssen voorzitter van Kempens Karakter vzw.

Binnenkort nieuwe voorzitter

De erfgoedcel Kempens Karakter heeft net de festiviteiten voor de 10e verjaardag achter de rug. Tijd om de fakkel over te dragen, oordeelt voorzitter Lieven Janssens. "Ik stond 10 jaar geleden mee aan de wieg van dit samenwerkingsverband tussen de vijf gemeentes van het Neteland, samen met Lille en Nijlen. We moesten van nul beginnen, maar we slaagden er toen wel in om bij de Vlaamse overheid jaarlijks 200.000 euro werkingsmiddelen los te peuteren.

Intussen zijn we gegroeid naar twaalf gemeentes tussen Herentals, Lier en Heist-op-den-Berg. Ik beschouw Kempens Karakter dan ook een beetje als mijn kindje. Al is het gezond om af en toe iemand anders aan het hoofd te laten komen." Het staat vast dat het een Herentalse voorzitter wordt, de naam volgt later. (pp)

Op de groepsfoto : Frans Peeters, Raymond Ceulemans, Marleen Mols, Jeroen Janssens, Jan Ceulemans en Lieven Janssens bij de voorstelling van de tentoonstelling in het Begijnhof Herentals.

Johan Temmerman/ Nnieuws.