Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempens talent Anke Verschueren speelt eerste theatervoorstelling in cc De Werft

Anke
URL

Binnen cultuurcentrum de Werft krijgt jong (lokaal) talent vaak de kans om het podium te bestijgen en een lokaal publiek te bespelen.

Aan het begin van het nieuwe cultuurseizoen geeft de Werft het podium aan Anke Verschueren. Anke studeerde in juni af als woordkunstenares aan het Antwerpse Conservatorium. Ze is echter geen nieuw gezicht in de Werft.  

Een absolute aanrader : tickets HIER.

Toen coronatijden de Werft dwong tot een digitaal aanbod, maakte Anke deel uit van een gestreamde collagevoorstelling in het kader van Wereldvrouwendag. Muziekliefhebbers kunnen Anke ook kennen als een derde van Enchanté, waar ze met haar twee (sprekend op elkaar lijkende) zussen swingende covers brengt.

Heftige liefde wordt herkenbaar theaterstuk vol muziek

Anke, gepokt en gemazeld in Morkhoven bij Herentals, brengt op donderdag 6 oktober 2022 de voorstelling I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG.

Het is de voorstelling waarmee ze met glans haar diploma behaalde. In deze voorstelling doet ze haar liefdesgeschiedenis op dramatisch muzikale wijze uit de doeken. We horen hoe ze al veertien keer verliefd werd in haar jonge, 28-jarige, bestaan.

Die liefdes verliepen met wisselend succes. Al die tijd klampte ze zich vast aan break-upsongs om er terug bovenop te geraken. Tot ze eens deftig begon te luisteren naar de inhoud van die teksten en zich veel vragen stelde bij wat de zanger in kwestie allemaal overhad voor een liefde die duidelijk ten dode was opgeschreven. Plots werd duidelijk hoe gevaarlijk die obsessies zijn.

In deze voorstelling zitten dus vanzelfsprekend zeer veel liefdesliedjes die met veel taalspielerei pittig op de rooster worden gelegd. Anke doet geregeld suggesties voor nieuwe teksten, neemt je mee in de conversaties die ze voerde met haar exen.

I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG is geen klassieke theatervoorstelling. Het is een fris en funky geheel vol herkenbare en grappige momenten waarna je goesting krijgt om met Anke een frisse pint te drinken.

Over de voorstelling

Anke Verschueren werd al veertien keer verliefd in haar 28-jarige bestaan, waarvan tien keer op een man en vier keer op een vrouw, met wisselend succes. Al die liefdeservaringen samen leidden tot bijzondere inzichten en tot waar Anke nu staat: op het podium met haar eerste solovoorstelling I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE  SONG.

Het resultaat is een poëtische DJ-performance. Aan de hand van liefdesliedjesteksten uit alle tijden probeert de Kempische woordkunstenares en zangeres te achterhalen wat verliefdheid eigenlijk is. Samen met haar loopstation legt ze de popmuziek hartstochtelijk op de rooster. We kwelen mee met de radio en denken dat we het over de liefde hebben, maar eigenlijk bezingen we gevaarlijke obsessies.

Everything I do, I do it for you.
Echt àlles, Bryan?

Spotify

Anke maakt een afspeellijst op Spotify met de nummers uit de voorstelling en die haar stevig inspireerden voor de voorstelling. Het is de ultieme break-up-song-afspeellijst geworden. Je vindt hem hier.

Quotes uit de voorstelling

“ABBA verandert elk verdriet op slag in een karaokeparty. Totdat je naar de tekst begint te luisteren.”

“Waarom gebruiken wij eigenlijk een X om iemand virtueel te kussen? Dat is bijna de laatste letter van het alfabet. Waarom niet de eerste letter? De A? Dan is uw mond al open, ge hoeft alleen uw tong nog uit te steken.”

“Bruno [Mars] en ik, wij zijn aanhangers van ‘huyum’. Dat is Arabisch en dat betekent ‘allesverzengende liefde die u tot waanzin drijft’.”

“’En toch’, dat vind ik een prachtige woordcombinatie. Dat is de sympathiekere versie van desalniettemin. ‘En toch’ past zo goed bij de liefde.”

“Het is geen vonkske, het is een steekvlam. Het is weten dat ik mij heel hard ga verbranden en toch mijn hand in ’t vuur steken.”

“Falling in love. Dat is Engels. En dat is toch eigenlijk heel goed uitgelegd hoe dat voelt, om op slag verliefd de worden op iemand. ‘I fell in love with someone’: ik ben in de liefde gevallen met iemand. Al vraag ik mij nu wel af of ‘met’ wel het juiste voorzetsel is. ”

Anke Verschueren

Anke Verschueren (1994) neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze groeide op tussen de maïsvelden in de Kempen en probeert nu iedere dag het gefluit van de vogels te ontdekken in het drukke stadsgeluid van Antwerpen. Ze is trotse bezitster van een masterdiploma Nederlands en rondt momenteel haar Master Woordkunst af.

In 2017 werd ze derde in de finale van de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord en ging ze op zomerkamp met uitgeverij Das Mag. Een jaar later trok ze naar Parijs met de schrijfresidentie van deBuren en werd ze tweede in de categorie proza van de Interuniversitaire Literaire Prijs. In 2019 werd ze eervol vermeld bij Write Now Antwerpen en verbleef ze in Pension Almonde in Rotterdam om er leegstandproza te schrijven.

In 2020 kocht ze een loopstation en bouwde ze een coronaproof soloproject ‘Dude, where is my flying car?’ uit. 2021 stond in het teken van een aantal podcastprojecten, zoals de Canonconversaties en haar eigen mini-docu Lockdownfeest. Anke is al enkele jaren te zien als stadsreporter op ATV en klinkt vaker dan je denkt door je boxen als zangeres van verschillende radioreclamespotjes. In 2022 ging haar eerste solovoorstelling I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG, in première waarin ze als literaire DJ de grenzen tussen pop en poëzie aftast.

Anke schrijft, maakt, speelt, leest, presenteert, interviewt, monteert, modereert en zingt (en daarmee amuseert ze zich mateloos).'

Anke

Deel dit artikel