Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempens ventilatiebedrijf ComTIS Ventilation lanceert unieke reinigingstechniek in België

ComTis
URL

Amper 1 op de 10 ventilatiesystemen worden grondig gereinigd.  Het jonge bedrijf ComTIS Ventilation uit Malle trekt op missie om de wereld van de ventilatie door elkaar te schudden. Als enige in ons land introduceert het bedrijf uit Malle een innovatieve techniek op basis van een wit poeder om bacteriën en schimmels te verwijderen.

Met deze techniek haalt het bedrijf tot drie keer meer vuil weg dan via de klassieke borstel. Dat draagt niet alleen bij tot een gezonde binnenlucht, maar een proper ventilatiesysteem verbruikt ook een pak minder energie. Nu wil ComTIS Ventilation zijn unieke reinigingstechniek opschalen en de rest van België veroveren.

“Zuivere lucht in huis of op kantoor wordt één van de belangrijkste trends de komende jaren”, klinkt het overtuigd.

Voor...
... en na

Een goed onderhouden ventilatiesysteem heeft een belangrijke impact op de gezondheid. Tien jaar geleden al concludeerde onderzoeksorganisatie VITO1 dat de binnenlucht in ruimtes met een mechanisch ventilatiesysteem veel gezonder is. Zo zit er in klaslokalen met ventilatiesysteem de helft minder CO2 in de lucht dan in lokalen zonder ventilatiesysteem.

Vandaag is ventilatie het toverwoord in het debat rondom corona. Gezonde binnenlucht speelt een sleutelrol in de strijd tegen het virus. Maar ook los van ziektes stapelen ongezonde stoffen zoals fijn stof of CO zich snel op in de lucht. Daardoor kunnen mensen klachten krijgen gaande van hoofdpijn, concentratiestoornissen en allergieën tot zelfs CO-vergiftiging.

“Door de constante luchtstroom komen er na verloop van tijd ongezonde bacteriën en soms zelfs schimmels in ventilatiekanalen terecht. Al na drie à vier jaar zijn dat er te veel om nog gezond te zijn. Toch worden ventilatiesystemen vandaag amper grondig gereinigd. Zeker in de residentiële markt is het probleem erg groot. Daar schat ik dat nog geen 1 op de 10 ventilatiesystemen een grondige onderhoudsbeurt krijgt.” - Bart Van Elsacker, CEO ComTIS Ventilation

Primeur in België

Vandaag gebeurt een doorsnee reinigingsbeurt van een ventilatiesysteem gewoon met een borstel. Maar daarmee geraak je niet langs kleppen en andere obstakels binnenin de installatie en blijft er onvermijdelijk vuil achter. ComTIS Ventilation reinigt daarom met Apro-air, een speciaal wit poeder ontwikkeld in Nederland, dat niet schadelijk is voor mens, dier of natuur. Het product wordt op een bijzondere manier in het ventilatiesysteem geblazen en verwijdert zo in een keer alle bacteriën en schimmels. En opvallend: het bedrijf uit Malle is het enige bedrijf dat deze schoonmaaktechniek kan en mag gebruiken op de Belgische markt.

“Apro-air werkt veel grondiger dan een gewone borstelreiniging. Het duurt veel minder lang en na de reiniging blijft er een coating achter waardoor schimmels en bacteriën minder snel terugkomen. In Nederland is de techniek al goed ingeburgerd, daar worden zelfs in alle ziekenhuizen de ventilatiesystemen op deze manier schoongemaakt. Dat willen we ook in België verwezenlijken.” - Bart Van Elsacker, CEO ComTIS Ventilation

Vandaag reinigt het bedrijf zo al een duizendtal gebouwen per jaar, maar het heeft alle ingrediënten in huis om dat op te schalen naar de rest van het land.

Energie besparen

De nieuwe techniek zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de energiefactuur van bedrijven, scholen en woonzorgcentra kan dalen. Want hoe vuiler het systeem, hoe meer energie het verbruikt. Opgestapeld stof en ander vuil belemmeren de luchtdoorstroming in het systeem. Omdat het apparaat harder moet werken om de binnenlucht te ventileren, wordt een ventilatiesysteem dat nooit schoongemaakt wordt, al na een paar jaar een echte energieverslinder.

Verplicht onderhoud

Op dit moment zijn er nauwelijks bedrijven binnen België die inzetten op de reiniging van ventilatiesystemen. ComTIS Ventilation springt in dat gat en ontstond vorig jaar in de schoot van het Kempense bedrijf Groep Vanhout, zelf onderdeel van BESIX Group, de grootste bouwgroep van België.

“In scholen of woonzorgcentra, maar ook in de residentiële markt staat de reiniging van ventilatiesystemen nog in de kinderschoenen. En met het alleenrecht op het gebruik van Apro-air heeft het bedrijf een unieke troef in handen om de Belgische ventilatiemarkt te veroveren.” - Bert Lenaerts, Gedelegeerd Bestuurder Groep Vanhout

De installatie van een ventilatiesysteem is nu al in veel gevallen verplicht, terwijl onderhoud en reiniging eerder een keuze is. Maar in de toekomst wordt gezond werken, wonen en studeren alleen maar belangrijker. ComTIS Ventilation pleit dan ook nu al voor een standaard en periodiek verplicht onderhoud van ventilatiesystemen.'

ComTIS Ventilation

ComTIS Ventilation

Steenovenstraat 2/2a, Malle, België

ComTis

Deel dit artikel