De twee Kempense productievestigingen van multimetalenproducent Aurubis hadden een bijzondere uitdaging voor hun 1.100 medewerkers: laat tijdens Car Free Day, de auto thuis voor de trip van en naar het werk.

Wie te voet, met de fiets, step, trein, bus of carpoolend naar het werk kwam, kon genieten van een lekker ontbijt bij aankomst.

De sites in Olen (Aurubis Belgium) en Beerse (Metallo Belgium) springen mee op de kar tijdens de Week van de Mobiliteit en houden op woensdag 22 september een Car Free Day, ofwel autoloze dag, op het bedrijf.

De idee erachter is om zo veel mogelijk collega's te doen stilstaan bij hun dagelijkse verplaatsingen. "Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsstrategie. Ook in ons mobiliteitsbeleid zetten we volop in op duurzaam woon-werkverkeer", vertelt Inge Hofkens, Managing Director van de site in Olen.

Niet alleen op deze autoloze dag, maar het hele jaar door wordt de fiets gepromoot in Olen en Beerse. Intussen leasen ruim 250 collega's in Olen een fiets en kiest ruim 40% van de Olense collega's om dagelijks met de fiets naar het werk te komen.

Een mooie fiets- of wandelvergoeding per kilometer, een gunstig fietsleaseplan en voordelige fiets- en loopkledij: de combinatie werkt. In Beerse is men intussen volop in overleg om een fietsleaseplan uit te rollen.

Dirk Vandenberghe, Managing Director van de site in Beerse, geeft aan dat "duurzaamheid de drijfveer is en dat fietsleasing perfect aansluit op het Sanos programma. Daarmee motiveren en inspireren we onze collega's in Beerse omtrent het versterken van hun lichamelijk en geestelijke gezondheid".

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van het Aurubis DNA: in Olen zijn pas 16 extra laadpunten voor elektrische wagens geïnstalleerd. Het moederbedrijf in Hamburg opende eerder dit jaar het grootste oplaadpark van heel Noord-Duitsland, met maar liefst 150 laadpunten.

Circulaire economie

Aurubis verwerkt schroot en metaalconcentraten tot metalen van de hoogste zuiverheid.

"In Olen recycleren we oud koperschroot en blister koper tot koper met een zuiverheid van maar liefst 99,995%. Dat koper en onze andere metalen zijn nodig voor de megatrends van vandaag én morgen. Denk maar aan elektrische wagens bijvoorbeeld", aldus Inge Hofkens, Managing Director bij de Aurubis site in Olen.

Sinds de overname van Metallo Group – expert in de recyclage van complexe en laagwaardige recyclage materialen - door Aurubis in 2020, heeft Aurubis zijn rol als sterke speler in de circulaire economie verder verstevigd.

Wie stapt, fietst, stept of carpoolt, werd door de directie getrakteerd op een heerlijk vers ontbijtpakket.

Aurubis stelt zo'n 650 medewerkers te werk in Olen, Beerse telt 450 werknemers.

Beide Kempense bedrijven maken deel uit van de Aurubis Groep, een van de grootste koperrecyclers en multimetaalproducenten ter wereld.'  Foto's rr/Valerie/ N.

Meer informatie over Aurubis op www.aurubis.com