Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempense Aurubis-vestigingen winnen als “Meest Duurzame Bedrijf 2024” Trends Impact Award – Circulaire Economie

Foto Leyla Hesna

Trends selecteerde 12 bedrijven die uitblinken op het vlak van duurzaamheid. Aurubis Beerse en Aurubis Olen winnen in de categorie Circulaire Economie.  De twee Belgische Aurubis vestigingen zijn bekroond voor de strategische projecten ASPA (Advanced Sludge Processing by Aurubis) en BOB (Bleed treatment Olen Beerse).

 

Beide projecten zijn gericht op duurzame recyclage en valorisatie van metalen. Ze versterken de circulaire economie in Vlaanderen.   Ze winnen het felgegeerde award “Meest Duurzame Bedrijf 2024” en de Trends Impact Award in de categorie Circulaire Economie (bij de grote bedrijven).

Op een gala-avond in Brussels Expo heeft Trends gisteravond, in samenwerking met PwC België en Antwerp Management School, twaalf bedrijven bekroond met een award voor hun voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid. Ze kennen duurzaamheidsprijzen toe aan Belgische bedrijven die strategieën implementeren die een positieve impact genereren en duurzame waarde creëren.

 

 

Hans Van de Water, Managing Director Aurubis Beerse en Aurubis Olen : "Felicitaties aan onze teams in Olen en Beerse"

"Dit is een bijzonder mooie mijlpaal voor onze strategische projecten ASPA en BOB. Ik wil alle betrokken teams en bij uitbreiding alle collega’s in Olen en Beerse van harte feliciteren. Deze Trends Impact Award is een bekroning op al jullie werk!”, aldus Hans Van de Water, Managing Director Aurubis Beerse en Aurubis Olen.

Andere genomineerden in de categorie Circulaire Economie zijn Aqualex, Circl, Coliseum Construction, Comanso, deSter, Hasa Optix, Hublet, Out of Use, Reazn Belgium, Relieve Group, Reloved, Veolia Group en Yuman Village.

Op een duurzame manier zoveel mogelijk metalen uit grondstoffen valoriseren Karel Docker, HSE & Sustainability Director bij Aurubis Beerse en Aurubis Olen, nam de award in ontvangst: “Binnen Aurubis willen we op een duurzame manier zoveel mogelijk metalen uit grondstoffen valoriseren. Met ASPA en BOB voegen we twee belangrijke afdelingen toe aan onze vestigingen in Beerse en Olen om metaalrecyclage en de circulaire economie in Vlaanderen naar een nog hoger niveau te tillen.

Enkele weken geleden hebben we in Beerse de ASPA faciliteit geopend.  Nu winnen we deze prachtige award en binnen enkele weken zullen we BOB openen in Olen. Dit is de kers op de taart!”

De processen van BOB en ASPA zijn allebei intern en specifiek op maat van Aurubis ontwikkeld. Het design van de investeringen is gebaseerd op de toekomstige duurzaamheidsdoelstellingen van Aurubis en gaat verder dan de actuele vereisten. Ze hebben zo goed als geen emissies en behalen een hoge energie-efficiëntie. Bovendien realiseren beide projecten een reductie van het vrachtverkeer als gevolg van in-house processing. 

 

"Door de energietransitie en de digitalisering is er grote nood aan kritische grondstoffen zoals koper, tin en nikkel voor bv. (thuis)batterijen, windmolens, elektronica, …"

"Die waardevolle metalen kunnen optimaal gerecycleerd en verwerkt worden in de strategische projecten ASPA en BOB. Voorafgaand aan ASPA en BOB werden bepaalde stromen niet gerecycleerd binnen Aurubis. Beide projecten laten toe om die stromen voortaan intern en op een uiterst duurzame manier te recycleren en de metalen daaruit te valoriseren.

Bovendien laten de projecten toe om complexere grondstoffen in te zetten in de productieprocessen bij Aurubis Beerse en Olen om zo meer van die metalen te kunnen valoriseren. Aurubis als pionier in de circulaire economie ASPA en BOB zijn twee strategische projecten binnen de Aurubis Groep. Ze zijn volledig geïntegreerd in de Aurubis flowsheet en strategie omdat ze interne stromen inzetten en opwaarderen.

Aurubis ziet die projecten als hefboom om verder groei te stimuleren en pionier te zijn in een vooruitstrevend en duurzaam multimetaal recyclerend en producerend bedrijf in een steeds complexer wordende grondstoffen en schrootmarkt. De door Aurubis gerecycleerde en geproduceerde metalen, zoals o.a. koper, tin of nikkel, zijn essentieel voor een duurzame toekomst. Dat belang wordt nogmaals onderstreept door de Europese Critical Raw Materials Act.

Aurubis kan daarin een belangrijke rol spelen: onze maatschappij is als het ware een “urban mine”, waaruit Aurubis critical raw materials produceert.

De beide Vlaamse Aurubis sites zijn dan ook strategisch belangrijk voor Vlaanderen en Europa: Aurubis creërt impact door meer metalen te herwinnen uit afvalstromen zoals schroot en residuen/afval en is daarmee een sleutelfiguur binnen de Europese circulaire economie. "

 

Over de Trends Impact Awards

In het voorjaar van 2024 konden bedrijven – van start-ups tot multinationals – een project inschrijven voor de derde editie van de Trends Impact Awards. Dat zijn de duurzaamheidsprijzen die Trends organiseert in samenwerking met twee partners: het consultancybedrijf PwC en de businessschool Antwerp Management School.

De awards zijn verdeeld over acht categorieën: ecologie, circulaire economie, diversiteit & inclusie, technologie, welzijn, klimaat & energie, mobiliteit en veerkrachtige economie.

De gekozen projecten konden zich vervolgens verdedigen voor de jury. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens een event in Brussels Expo op woensdag 23 oktober.

Aurubis - Metals for Progress Aurubis AG is wereldwijd een van de grootste aanbieders van non-ferrometalen en de grootste koperrecycler ter wereld. Het bedrijf verwerkt complexe metaalconcentraten, schroot en metaalhoudende recyclingmaterialen tot metalen van de hoogste kwaliteit.

Aurubis produceert jaarlijks meer dan 1 miljoen ton koperkathodes en maakt daarvan diverse koperproducten of koperlegeringen zoals continu gegoten walsdraad en vormen, profielen of vlakgewalste producten. Daarnaast produceert Aurubis nog vele andere metalen zoals edele metalen, selenium, lood, nikkel, tin of zink. Andere producten zoals zwavelzuur of ijzersilicaat vervolledigen de portefeuille. Duurzaamheid is een elementair bestanddeel van de strategie van Aurubis.

In lijn met mission statement “Aurubis creëert op verantwoorde wijze waarde uit grondstoffen”, integreert het bedrijf duurzaam (economisch) handelen in de bedrijfscultuur. Dat omvat het zorgvuldige gebruik van natuurlijke hulpbronnen, verantwoord sociaal en ecologisch handelen in de bedrijfsvoering en groei op een verstandige en gezonde manier." 

Foto boven : Karel Docker neemt de award in ontvangst (HSE & Sustainability Director Aurubis Beerse en Aurubis Olen)  - foto Leyla Hesna/NNieuws.

Aurubis Beerse

Aurubis Beerse

Aurubis Olen

Aurubis Olen

Foto Leyla Hesna

Deel dit artikel