U bent hier

Kempense brandweerzones bevestigen : 'Geen PFOS-probleem aan onze kazernes'

Kempen regio | Neteland | Turnhout regio
20.06.2021 - 13.56u
Door: Herman Gezelle

De 2 Kempense brandweerzones Taxandria en Kempen bevestigen dat er geen oefenterreinen zijn waar blusschuim met PFOS is gebruikt. Er zijn dus voorlopig ook geen bijkomende maatregelen nodig.

'De brandweer gebruikt ook al sinds 2011 een ander type van schuim, dat de schadelijke stof niet bevat,' ondersdtreept kolonel Koen Bollen, brandweer Kempen.

"Al meer dan 10 jaar investeert de brandweer in het aankopen van fluorvrij schuim. Spijtig genoeg voor de grootste branden werkt dit fluorvrij schuim nog niet voldoende, waardoor wij als zone wel een voorraad hebben aan fluorhoudend schuim.

Nu, dat fluorhoudend schuim is ontzettend duur en gebruiken we ook niet zomaar. We hebben dat in de tanks gewoon preventief voor die grote branden, maar oefenen en dergelijke meer doen we al jaren met fluorvrij schuim."

Toch kan het kwaad al geschied zijn, de stof breekt erg traag af en kan dus nog lang in de ondergrond aanwezig zijn. En zeker niet op oefenterreinen of kazernes', besluit Koen Bollen.

'Als de Vlaamse overheid toch beslist dat extra staalnames rond de brandweerkazernes nodig zijn, verlenen de zones hun volledige medewerking.'  Foto brandweer Kempen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto