Ook Nederlanders gebruiken Vlaamse bezoekersregistratie

Om de verplichte bezoekersregistratie in de horeca te vereenvoudigen, ontwikkelde C-Works! een online applicatie, met de naam "Ik ben bij...".

Bezoekers scannen een unieke QR-code en kunnen hun gegevens achterlaten bij het in- en uitchecken. Inmiddels wordt de app gebruikt in heel Vlaanderen, van Limburg tot de kust. En sinds kort dus ook in Nederland.

"Het gebruik beperkt zich niet tot de horeca", weet ontwikkelaar Hans Claesen. "Ook sportclubs, een speelhal en zelfs een avonturenpark maken er gebruik van. En in onze eigen coworkingspace kunnen de aanwezigen zich ermee aanmelden. We hebben er bewust voor gekozen om de applicatie multifunctioneel te maken en ons niet alleen te richten op de horeca".

Gebruiksvriendelijk

Al sinds de start werd de applicatie, die gedurende 1 maand gratis uitgetest kan worden, goed onthaald. "Vooral omdat het zeer gebruiksvriendelijk is, er met een unieke code per locatie gewerkt wordt en de gegevens na verloop van tijd automatisch worden gewist", klinkt het.

"Als uitbreiding kan er ook met NFC-tags gewerkt worden, de technologie achter het contactloos betalen. Hierbij hoeft men geen QR-code te scannen, maar legt men de smartphone gewoon op tafel om de app te openen".

Aangepaste versie voor Nederland

Sinds kort is bezoekersregistratie in de horeca ook bij onze noorderburen verplicht. "De registratie verloopt daar iets anders en dient vooraf te gaan met een verplichte gezondheidscheck," legt Hans Claesen uit.

"We hebben dus een aangepaste versie gemaakt voor de Nederlandse markt. Inmiddels wordt het platform gebruikt in cafés en restaurants in onder meer Amsterdam, Leeuwarden, Dordrecht en Someren."

Sportclubs

Nu de sportclubs weer stilaan opstarten en hun bezoekers ook moeten registreren, groeit de interesse vanuit deze sector. "Het is organisatorisch gewoon veel makkelijker om een QR-code te voorzien waarmee iedereen kan registreren", meent Hans Claesen.

"Een invulblad of papiertjes gebruiken kan natuurlijk ook, maar dat is niet helemaal 'coronaproof'. En het vergt heel wat opvolging om de gegevens te verzamelen, te bewaren en tijdig te vernietigen om in orde te zijn met de privacyregels."

Meer info: www.ikbenbij.be