U bent hier

Kempense gemeenten herdenken 75 jaar bevrijding met tal van activiteiten #DeKempenBevrijd

Geel | Kempen regio | Laakdal regio | Mol
21.04.2019 - 10.25u
Door: Mark Jaspers

September 1945, tanks ratelen door de Kempense dorpen: de Kempen is bevrijd van de jarenlange Duitse bezetting! Maar aan de bevrijding van dit stukje België ging een felle strijd vooraf.

De Kempen is dooraderd met kanalen, en die vormden bij de bevrijding een cruciale militaire barrière. Aan de Kempense kanalen valt de bevrijding na de landing in Normandië voor het eerst een tijd stil.

Er wordt hevig gevochten. In de streek rond Geel vallen er hallucinant veel slachtoffers, zowel militairen als burgers, en de schade aan de huizen en het landschap is enorm.

De moeizame bevrijding van de Kempen, met de Slag bij Geel, als grootste brandpunt, is bij het brede publiek amper gekend. De gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Mol, Meerhout en Retie, heemkringen, gidsen, herdenkingscomités, lokale Tweede Wereldoorlogexperts en Erfgoeddienst k.ERF bundelen de krachten om het Bevrijdingsverhaal van de streek te delen met zoveel mogelijk mensen.

De volgende maanden, en vooral in de bevrijdingsmaand september, zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd: tentoonstellingen, een heus pop-up bevrijdingsmuseum, bevrijdingsstoeten, een bevrijdingsbrunch en -bal, workshops rond het gelauwerde WOII computerspel 'Brukel Game', een WOII congres, ...

De gemeentes Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie doen samen met k.ERF mee aan het grote ‘Liberation Route’ project van Toerisme Provincie Antwerpen. In iedere gemeente komt er een infobord.

Het bevrijdingsverhaal van de gemeentes komt ook aan bod in een fiets- en wandelbrochure met thematische fietslussen en op verschillende websites, o.a.

• https://liberationroute.nl/pages/liberation-route-europe

• https://europeremembers.com/

MEI Expo

De Bevrijding in Beeld 

Meerhout Openluchtexpo op de Markt in Meerhout met o.a. fotoreeks van september 1944 in Meerhout. Organisator: Gemeente Meerhout i.s.m. Heemkring Meerhouts Patrimonium Contact: Jan Melis, jan.melis@meerhout.be, 0497 41 41 70 05/05 t.e.m. 11/11

AUGUSTUS Wandeling 

Oorlogsperikelen aan Sas 6 | Mol Het Kempisch kanaal had tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke strategische rol. De twee gedenkstenen aan het Molse Sas 6 zijn hier de enige stille getuigen van. Tijdens deze belevingsvolle wandeling worden de vergeten verhalen van de inval in mei 1940 en van de bevrijding in september 1944 verteld.

Maar ook het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper die Mol in rep en roer zette. Locatie: Sas 6 Kanaal Bocholt-Herentals Deelnameprijs: 5 Euro Kinderen tot 12 jaar gratis. Organisator: Molse Gidsen en Battle for the Locks.

Deelnemen: molse.gidsenkring@telenet.be Contact: Gil Geerings, gil.geerings@telenet.be, 0478 35 68 57 of Mia Daems, miadaems@gmail.com

SEPTEMBER Computer Game

Workshop Brukel Game

Geel Brukel Game is een computerspel ontwikkeld door Gelenaar Bob De Schutter. Hij is als onderzoeker en professor in Game development verbonden aan Miami University. Recent ontwikkelde hij deze game geïnspireerd door de kindertijd van zijn grootmoeder Bie Verlinden die op de Brukelhoeve woonde tijdens WOII.

Het spel won al enkele prijzen. Ontwikkelaar Bob de Schutter geeft i.s.m. KOGEKA scholen uit Geel enkele workshops. Organisator: KOGEKA Geel Contact: Geert Vandercruys, geert.vandecruys@kogeka.be, 014 57 85 64

Re-enactment

De Bevrijding van Winkelomheide

Geel Grote herdenkingsdag door verschillende organisaties uit Winkelomheide met o.a. een fietstocht, expo in de kerk, re-enactment door US Airborne. De focus ligt op bevrijdingsverhalen van Winkelomheide.

Organisator: De Hei Leeft en Feest vzw Contact: Carine Jacobs, carinejacobs44@hotmail.com, 0478548366 01/09

Concert

Bevrijdingsconcert Beiaard Postel Mol

De abdij van Postel kon op het nippertje gered worden van de vernieling. Enkele ondergedokenen die op een hoeve van de abdij in Eersel verbleven, hadden minder geluk.

Over dit drama verschijnt dit jaar een boek door Jasper Van der Schoot. Om de gebeurtenissen in Postel te herdenken organiseren de abdij en de werkgroep uit Eersel een Beiaardconcert gespeeld door Elien Van de Broeck.

Organisator: Abdij Postel Contact: Ivo Billiaert, Abdij Postel, 0475 64 58 97, ivo.billiaert@abdijpostel.be 08/09

SEPTEMBER Fietsen

In het spoor van de bevrijding 

Mol - Op 3 september 1944 wordt onze hoofdstad bevrijd, Antwerpen de dag daarna. Op 13 september volgt de bevrijding van Mol en Geel. Doch, pas 10 dagen later is de bevrijding van de noordelijke oever van het kanaal Bocholt-Herentals, in onze regio, een feit!

Gedurende die dagen was het Kempisch kanaal het tafereel van een zeer bloedige strijd waarbij honderden levens verloren zijn gegaan. Helaas is deze gebeurtenis grotendeels in de vergetelheid geraakt.

Gedenkstenen langsheen het kanaal zijn nu de enige stille getuigen van deze gevechten. Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding, organiseert de Molse Gidsenkring in samenwerking met “VVG Mol” en “Battle for the locks” een belevingsvolle fietstocht.

Tijdens deze tocht zal de gids deze lokale geschiedenis terug tot leven laten komen aan de hand van verhalen van zij die erbij waren. Locatie: Sas 6 Kanaal Bocholt-Herentals.

Deelnameprijs: gratis Informatie aanvragen bij: Molse gidsenkring, email: molse.gidsenkring@telenet.be Perscontact: Gil Geerings, gil.geerings@telenet.be, 0478 35 68 57 of Mia Daems, miadaems@gmail.com

08/09 Colonne

Militare colonne en static show

Geel : Het War Heritage Institute herdenkt de bevrijding met een colonne van legervoertuigen die halt houden op plaatsen die van groot belang waren voor de bevrijding van België. De colonne stopt op 10 en 11 september in Geel op de Markt. Op 10/9 is er een static show en demo door het Belgisch Leger.

Organisator: Team Cultuurbeleid i.s.m. 11 juli-comité, met dank aan het War Heritage Institute Contact: Benny Eyckmans, Benny.Eyckmans@iok.be, 0497436712 www.geel.be/bevrijdingsfeesten

10/09 11/09 Expo

Geel in de Tweede Wereldoorlog

Geel Opening voor genodigden en pers op 12/09 Grote overzichtsexpo met veel voorwerpen ivm de Tweede Wereldoorlog in Geel en regio. De expo start op 13/09 en loopt tot 27/10, in De Halle.

Organisator: Stadsarchief Geel i.s.m. het Geels Geschiedkundig Genootschap Contact: Jolien Hoekx, jolien.hoekx@geel.be, 014 56 66 94 www.geel.be/bevrijdingsfeesten

13/09 Expo

Pop Up Museum Bevrijding

Balen : In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Balen en Olmen werden bevrijd door de geallieerden. Naar aanleiding daarvan richt de Werkgroep Balen Bevrijd een ‘Pop Up Museum’ in, in VC De Kruierie. Jong en oud kunnen er kennis maken met de bevrijdingsperikelen van september 1944 en talrijke artefacten uit de tijd van toen.

Het Pop Up Museum sluit weer op 22/09.

Organisator: Balen Bevrijd en Erfgoed Balen Contact: Bram Dierckx, 0475 58 15 10, dierckxbram@hotmail.com

13/09 Educatie

Scholenproject

Balen Educatief project voor de Balense scholen, gekoppeld aan het Pop Up Museum van Balen Bevrijd.

Organisator: Balen Bevrijd en Erfgoed Balen Contact: Bram Dierckx, 0475 58 15 10, dierckxbram@hotmail.com

12/09 13/09 Fietsen

Route ‘44 

Balen : Fietsroute langsheen plaatsen met een bevrijdingsverhaal, o.a. de Malou waar de landbouwgemeenschap getroffen werd door een groot drama.

Organisator: Balen Bevrijd en Erfgoed Balen Contact: Bram Dierckx, 0475 58 15 10, dierckxbram@hotmail.com

13/09 Herdenking

Ten Aard Geel : Herdenking met plechtigheid van de Slag bij Geel door US Airborn. US Airborn specialiseert zich in historische voertuigen uit WOII.

Organisator: US Airborn Contact: http://www.usairborneforces.be www.geel.be/bevrijdingsfeesten

14/09 Boeklancering & herdenking

‘Septemberhelden’

Mol : Op zaterdag 14 september 2019 zal er een rondrit door Mol worden georganiseerd met op verschillende locaties een herdenkingsmoment. Op de laatste stopplaats, het Boulevardpark, zullen nieuwe infoborden worden onthuld.

De dag start om 13.30 aan Sint-Jan Berchmanscollege, en eindigt met een academische zitting in het St-Jan Berchmanscollege waarin het nieuwe boek van VVG “Septemberhelden” zal worden voorgesteld.

Organisator: Molse Gidsen en Battle for the Locks Contact: Gil Geerings, gil.geerings@telenet.be, 0478 35 68 57 of fvandenbergh@telenet.be

Herdenkingsfeesten Meerhout

Meerhout : Toen de geallieerden midden september 1944 Meerhout bevrijdden, barstte het feest los. De Engelse soldaten dansten de Hokey Pokey, en Meerhout deed mee. In het centrum van Meerhout is het 75 jaar later opnieuw feest, met ook een historische stoet.

vrijdag 13 september - officieel gedeelte ontvangst + bloemlegging aan het oorlogsmonument in de Bevrijdingslaan + receptie in een tent op het marktplein

zaterdag 14 september - feestelijk gedeelte

15 uur: optocht door de straten van Meerhout 

19 uur: Bevrijdingsbal

zondag 15 september - feestelijk gedeelte

11 uur: brunch for freedom Organisator: verenigingen ‘Vaderlands Vredelievend Meerhout en ‘De Met and Friends’

Contact: Francis Mertens van ‘De Met and Friends’ op het telefoonnummer 0479 21 84 80.

Voor meer informatie over deze Bevrijdingsfeesten: www.bevrijdingmeerhout.be 13/09 t.e.m. 1

5/09 Internationale herdenkingsdag voor nabestaanden gesneuvelde soldaten|

De stad Geel en Battle for the Locks nodigen een grote groep nabestaanden van omgekomen soldaten, o.a. de Sherwood Rangers, uit om samen de Bevrijding te herdenken.

Er zal een rondrit door Geel worden georganiseerd, met op verschillende locaties een herdenkingsmoment.

Organisator: Stadsarchief Geel i.s.m. Battle for the Locks Contact: Gil Geerings, gil.geerings@telenet.be, 0478 35 68 57 www.geel.be/bevrijdingsfeesten

21/09 Re-enactment : Slag bij Geel

Geel Re-enactment van de Bevrijding in Centrum Geel met kampementen, veldhospitaal, actiescènes op verschillende locaties.

Er zullen ongeveer 200 re-enacters deelnemen.

Organisator: 11 julicomité i.s.m. Team Cultuurbeleid Contact: Benny Eyckmans, Benny.Eyckmans@iok.be, 0497436712 www.geel.be/bevrijdingsfeesten 21/09

Concert : Muziekkapellen op de Markt

Geel Muzikale marsen en optredens van muziekkapellen en pipers op de Markt in Geel. Deze activiteit is een onderdeel van een groot herdenkingsweekend in Geel.

Organisator: Centrumharmonie Geel i.s.m. Team Cultuurbeleid Contact: Nicky Boes, Nicky.Boes@geel.be, 014 56 63 92 www.geel.be/bevrijdingsfeesten

21/09 Congres : De Bevrijding in de Kempen

Geel : Het Centrum voor de Studie van Land en Volk voor de Kempen organiseert jaarlijks een congres (een jaar in België, ander jaar in Nederland). Het thema van dit jaar is de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende sprekers lichten recent onderzoek toe. Het congres gaat door in het Wijnhuis in Geel.

Organisator: Centrum voor de Studie van Land en Volk voor de Kempen i.s.m. Stadsarchief Geel Contact: Jolien Hoekx, jolien.hoekx@geel.be, 014 56 66 94 05/10

November Stoet

Bevrijdingsstoet| Laakdal In 1945 werd de bevrijding van Laakdal herdacht met een grote stoet die door de straten van Vorst trok. Die stoet krijgt bij de herdenking van 75 jaar Bevrijding een vervolg.

Organisator: Gemeente Laakdal Contact: Fabienne Janssens, fabienne.janssens@laakdal.be, 013 67 01 10

11/11 Herdenking

Herdenking oorlogsslachtoffers| Meerhout Jaarlijks worden de slachtoffers van WOI & II herdacht. Het programma omvat een academische zitting en een officiële hulde aan het oorlogsmonument, het Heilig-Hartbeeld op de Markt. Organisator: Gemeente Meerhout Contact: Jan Melis, jan.melis@meerhout.be, 0497 41 41 70

imageMeer nieuws

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers
Herentals 23.08.2019 - 20.40u

Belgische primeur voor mailing Delhaize

Belgische primeur voor mailing Delhaize
Turnhout regio 23.08.2019 - 20.30u

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd
Kempen regio | Laakdal regio 23.08.2019 - 15.44u

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio 23.08.2019 - 13.18u

Aan de toog met CD&V @Boskantien

Aan de toog met CD&V @Boskantien
Herentals 23.08.2019 - 11.09u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto