In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken.

Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen.

'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen weken in heel België gemeenten opgeroepen om terreinen waar kinderen vaak komen rookvrij te maken.

In de Kempen hebben de gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Geel, Herentals, Herenthout, Olen, Kasterlee, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout, Balen, Mol en Turnhout de handen ineengeslagen om gezamenlijk werk te maken van een rookvrije toekomst.

Dankzij de samenwerking tussen deze 19 gemeenten zullen kinderen in de hele regio op al deze plaatsen waar zij leren, spelen en sporten geen mensen meer zien roken. Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken. Want zien roken, doet roken.

De gemeenten steken ook de hand uit naar de rokers door rookstopcursussen te organiseren. Een schitterend initiatief! Kinderen blazen bellen in Geel en Turnhout Op twee locaties in de Kempen verzamelen kinderen zich op nieuwe rookvrije terreinen om samen bellen te blazen.

Leerlingen van basisschool De Toverboom in Geel blazen bellen op de speelweide nabij de school. Griet Smaers: "Ook in Geel vinden we het belangrijk dat onze kinderen gezond en in een kansrijke omgeving kunnen opgroeien, zonder geconfronteerd te worden met rook. Daarom vinden we het belangrijk om dit initiatief te ondersteunen".