Het vakblad Arstenkrant berichtte dat veel Kempense huisartsen flink doorvragen voor een visite. Uit cijfers die Kempens parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister De Block blijkt dat toch te nuanceren.

Bij de betaalbaarheid wordt uitgegaan van het percentage huisartsen dat geconventioneerd is. Geconventioneerd wil zeggen dat een huisarts zich houdt aan door de overheid opgelegde tarieven voor een visite. Voor een consultatie betreft het bijvoorbeeld maximaal 25 euro.

Wie een lager loon heeft, betaalt alleen het remgeld (1 euro); de rest wordt rechtstreeks verrekend tussen huisarts en sociale zekerheid. Wie een hoger inkomen heeft, betaalt zelf 25 euro, en kan met het groene briefje 21 euro terugtrekken van de ziekenkas.

Een huisarts die niet geconventioneerd is, kan doorvragen zonder limiet. Alle artsen zijn verplicht om duidelijk aan te geven of ze geconventioneerd zijn of niet en iedereen kan dit ook opzoeken (https://www.inami.fgov.be/webprd/appl/psilverpages/nl/).

In Vlaanderen zijn gemiddeld 92% van de huisartsen geconventioneerd – wie bij hen op consultatie gaat is zeker van het maximumtarief en komt niet voor financiële verrassingen te staan.

In Wallonië is dat maar 86% en in Brussel 80%. Opvallend is dat in ons arrondissement, Turnhout, globaal ook slechts 80% van de huisartsen geconventioneerd is, terwijl dat in de arrondissementen Mechelen en Antwerpen een 90% bedraagt. In die zin zou gesteld kunnen worden dat in onze regio in verhouding wel minder geconventioneerde huisartsen te vinden zijn.

Bekijken we de cijfers geografisch, valt de praktijk toch gunstig uit en valt het op dat de mindere cijfers van ons arrondissement vooral te wijten zijn aan de Noorderkempen. Zo is in de Zuiderkempen, op 2 gemeenten na, telkens de grote meerderheid van huisartsen geconventioneerd.

In het totaal telt de Zuiderkempen 86% huisartsen die zich aan de maximumtarieven houden. De uitzonderingen betreffen Dessel (3/8 geconventioneerd huisartsen) en Herenthout (3/10). In beide gemeenten zijn nog steeds telkens 3 huisartsen te vinden die zich aan de maximumtarieven houden en ook in de buurgemeenten is het aanbod ruim. In zowat de helft van de 21 gemeenten in de Zuiderkempen houden zelfs alle huisartsen zich aan de maximumtarieven.

In de Noorderkempen houden 72% van de huisartsen zich aan de maximumtarieven. Hier vinden we 5 van de 26 gemeenten waar een minderheid van de huisartsen niet doorvraagt: Merksplas (4/11 geconventioneerde huisartsen), Ravels (5/14), Rijkevorsel (6/14), Vosselaar (7/20) en Beerse (6/23).

Foto's NNieuws.