Federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft bij minister Jambon de cijfers opgevraagd over het aantal winkeldiefstallen in de Kempen, en onze provincie. Het goede nieuws: in onze hele provincie is het aantal gevallen van shopliften met een kleine 10% gedaald, van 4863 feiten in 2012 naar 4413 in 2015.

In het Herentalse, daarentegen, zijn winkeldiefstallen in diezelfde periode met 60% toegenomen, van 48 naar 77.

Yoleen Van Camp: "Onze Keizerstede barst van het potentieel: een stad centraal gelegen in het hartje van de Kempen, met een groot station en toch veel groene longen... om dat potentieel waar te maken moet het stadsbestuur wel inzetten op onze veiligheid. Temeer in onze winkelstraten ter ondersteuning ook van onze middenstand."

(cijfers voor de Kempense steden/gemeenten meer in detail in grafiek 1, zie bijlage) In Herentals steeg het aantal winkeldiefstallen met ruim de helft tussen 2012 en 2015, al is de stijging minder uitgesproken de laatste jaren, met zelfs een stagnatie het laatste jaar.

Dat lijkt deels te danken aan de doorgedreven inzet op veiligheid van deze federale regering, met bevoegd N-VA-minister Jambon. Waar in onze provincie immers in 2013 het aantal shoplifters nog steeg met een 5-tal procent ten opzichte van het jaar ervoor, zien we vanaf de regering Michel I een daling van respectievelijk 11 en nog eens 3 procent, in 2014 en 2015.

Winkeldiefstal is inderdaad één van de thema's waarrond een samenwerking is opgezet met het Overlegplatform voor de Beveiliging van Zelfstandige ondernemers, met de verschillende beroepsorganisaties. Daarbij worden winkeliers gesensibiliseerd om hun zaak, ook preventief, te wapenen tegen shoplifters. Daarvoor kunnen de handelaars een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur die per politiezone opereert.

De federale diensten raden aan om daarnaast Buurtinformatienetwerken, specifiek voor de Zelfstandige Ondernemers op te richten. Ook wordt extra waakzaamheid tijdens de donkere wintermaanden aangeraden.

* De cijfers van 2016 zijn onvolledig en dus niet mee in rekening genomen. Navraag bij het kabinet leert ons dat vaak in trimester 4 de cijfers voor de andere trimesters ook nog bijgewerkt worden. Deze cijfers kunnen dus nog niet in rekening genomen worden. (pp)