U bent hier

Kempense verenigingen kunnen wat ruggensteun gebruiken

Kempen regio | Vlaanderen
25.02.2021 - 16.38u
Door: Mark Jaspers

Zaterdag 27 februari start de Week van de Vrijwilligers

De duizenden vrijwilligers van Kempense verenigingen hebben een zwaar jaar achter de rug. Corona hakte stevig in op het verenigingsleven. Mensen samenbrengen, toch wat de hoofdtaak van verenigingen, kon niet meer.

Maar nu de vaccinaties van start zijn gegaan, is het einde van de tunnel een beetje in zicht. Toch zal de heropstart niet evident zijn. Sommige verenigingen verliezen leden. Anderen raken vrijwilligers kwijt of missen heel wat financiële inkomsten.

Viviane Schuer, sociaal-cultureel werker bij Avansa: "Daarbij komt ook dat we nog een hele tijd allerlei coronamaatregelen moeten volgen. Dat maakt het organiseren van activiteiten extra moeilijk. Toch moeten de verenigingen, zodra het weer mag, aan het organiseren slaan. Mensen hebben er nood aan om mekaar terug te zien, om samen dingen te doen."

Maar dat krijgen verenigingen niet alleen voor mekaar. Ze hebben meer dan ooit nood aan goede ondersteuning. En daar is een belangrijke taak voor onze lokale overheden weggelegd.

Politici en ambtenaren kunnen hun lokale verenigingen de duw in de rug geven die ze nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld door grote ruimtes gratis aan te bieden of door hygiënepakketten te voorzien. Of door een grote campagne te lanceren om verenigingen zichtbaar te maken.

Avansa Kempen start de campagne 'Versterk verenigingen' om het de gemeentebesturen wat makkelijker te maken. Op de website www.versterkverenigingen.be vinden lokale besturen heel wat tips en goede praktijken.

Burgemeesters Nele Geudens (Meerhout) en Lieven Janssens (Vorselaar) doen alvast mee. Nele Geudens: "Volgens mij zijn de verenigingen de hoekstenen van onze maatschappij, en het zijn de vrijwilligers die die verenigingen recht houden."

Haar collega Lieven Janssens: "Ik roep daarom alle beleidsmakers op om mee op de kar te springen en het verenigingsleven fel te ondersteunen, om samen corona achter ons te laten en onze maatschappij terug op te bouwen."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto