Toerisme Provincie Antwerpen dingt mee naar de Wandeltrofee 2013, een initiatief van de organisatoren van de Fiets- en Wandelbeurs in Amsterdam en Mechelen.

De kaarten en de bijbehorende inspiratieboekjes van de Kempense wandelnetwerken vormen een van de tien kandidaten op de longlist. Na de ‘Orde van de Wandelaar’ van wandelsportfederatie Aktivia een tweede bekroning voor het toonaangevende wandelbeleid van de provincie Antwerpen.
 
De Fiets- en wandelbeurs vormt een belangrijke afspraak voor de recreatieve en sportieve fietser en stapper. De volgende edities vinden plaats op 9 en 10 februari (Amsterdam) en 16 en 17 februari (Mechelen). Met de uitreiking van een jaarlijkse wandeltrofee willen de organisatoren het wandelen in Nederland en Vlaanderen stimuleren. Voor het eerst figureren naast Nederlandse ook Vlaamse wandelpublicaties op de longlist. Zo selecteerde de jury de kaarten en de bijbehorende inspiratieboekjes van de Kempense wandelnetwerken, een realisatie van Toerisme Provincie Antwerpen. De winnaar wordt bekendgemaakt op 9 februari 2013 tijdens de negende Fiets- en Wandelbeurs in Amsterdam.
 
Inspiratie voor wandelaar
Bij elke wandelkaart die Toerisme Provincie Antwerpen uitgeeft, zit een inspiratieboekje.
Het bevat onder meer suggestielussen langs het netwerk, praktische informatie voor de wandelaar en toeristische weetjes over het decor waarin je stapt. Een bewuste keuze.
Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen: “Heerlijke picknickplekjes, een automaat met plukvers fruit of bijzonder erfgoed als de Kolonies van Wortel of Merksplas: het zijn die extraatjes die een wandeling bijzonder maken. Slow tourism op zijn best. Via de inspiratieboekjes willen we de wandelaars aansporen om nog meer uit hun trip te halen.”
 
Toonaangevend wandelbeleid
Dit najaar rondde de provincie Antwerpen haar geplande wandelnetwerken af. De recreant kan voortaan kiezen uit twaalf netwerken, goed voor ruim 4000 kilometer wandelplezier langs knooppunten in de fraaiste landschappen. Een primeur voor Vlaanderen.
Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “We hebben de voorbije jaren 1 miljoen euro geïnvesteerd in onze wandelinfrastructuur. Naast wandelaars blijken nu ook professionals dat aanbod te smaken. Vorige maand ontvingen we de ‘Orde van de Wandelaar’ van Wandelsportfederatie Aktivia. Nu halen we de longlist van de Wandeltrofee. Het stimuleert ons om verder te gaan op de ingeslagen weg.”
 
Meer details over de 12 wandelnetwerken in de provincie Antwerpen op www.deleuksteenlangstewandeling.be.