Onverharde en soms uitdagende paden, een heerlijke brok groen en slaapplaatsen dicht bij de natuur: de Kempentocht van Toerisme Kempen serveert puur wandelplezier.

De organisatoren van de Fiets en Wandelbeurs denken er net zo over. De wandeltocht in de grensstreek met Nederland vormt een van de tien kandidaten op de longlist van de Wandelroute van het Jaar 2019. Die wandeltrofee bekroont de beste nieuwe wandelroute van de Benelux.

Decor voor de Kempentocht? De natuur, het platteland en de toeristische toppers in Baarle, Hoogstraten, Merksplas en Turnhout. Zo verken je onder meer het fotogenieke Turnhouts Vennengebied of de Vallei van het Merkske. In Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie ontdek je een mix van fraaie landschappen, boeiend erfgoed en dito verhalen.

Geen saaie, verharde of gevaarlijke trajecten. De Kempentocht loopt volledig offroad langs onverharde, soms zelfs uitdagende paden. Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: "De prima samenwerking tussen Toerisme Kempen en Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, Staatsbosbeheer en de lokale landbouwers maakte interessante verbindingen mogelijk.

Nieuwe bruggetjes helpen het Merkske over te steken en poortjes bieden toegang tot voor kort afgesloten velden. Je beleeft de Kempense natuur écht."

Sportieve stapper

De drie dagtochten variëren van 15 tot 35 kilometer en volgen de knooppunten van wandelnetwerk Kempense Kolonies en wandelnetwerk Kempens Landgoed.

Wie de Kempentocht maximaal wil beleven, trekt daar best drie dagen voor uit. Overdag stap je langs bossen, velden, weilanden en riviertjes. Ook slapen doe je te midden van het groen: onder de sterren op de bivakzone van Wortel-Kolonie, in je tent op Camping Baalse Hei of in een van de kamers van de Klein Engelandhoeve.

Sabine Ruts, regiomanager Kempen, reageert opgetogen op de nominatie: "We willen met de Kempen een heel divers wandelpubliek aanspreken. De tien knooppuntennetwerken serveren wandelplezier op maat van de recreatieve wandelaar en families. Met de Kempentocht spelen we in op de wensen van de sportieve en avontuurlijk aangelegde stapper. Hoe de wedstrijd ook afloopt, deze nominatie bewijst dat de Kempen ambitie mogen tonen als wandelregio."

Beste van de Benelux

Alle wandelingen die tussen november 2017 en november 2018 gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd werden, komen in aanmerking voor de trofee 'Wandelroute van het Jaar'.

Tien kandidaten uit Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg zijn nog in de running. De komende weken screent en test een jury de tien routes en het bijbehorende (promotie)materiaal. Begin januari volgt een shortlist met een vijftal kanshebbers. De uitreiking van de wandeltrofee voor de beste nieuwe wandelroute van de Benelux vindt plaats op 2 februari tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

PRAKTISCHE INFO

Je verkent de volledige Kempentocht (63 km) in twee of drie dagen of kiest voor een korter traject: 18,5 km (vanuit bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel), 34,5 km (vanuit bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas) of 15,5 km (vanuit de Klein Engelandhoeve in Turnhout).

Wie met het openbaar vervoer naar de Kempen reist, volgt vanuit het station van Turnhout de aanlooproute.

Onderweg wijzen rechthoekige rood-witte borden met knooppuntnummers de weg.

Je trekt het best stevige, waterdichte wandelschoenen aan.

Je koopt de kaart van de Kempentocht (2 euro) - inclusief toeristische info en logiestips - bij bovenvermelde startpunten en bij de toeristische infokantoren in Baarle, Hoogstraten, Merksplas en Turnhout of bestelt ze op www.kempen.be.