De Kepler ruimtetelescoop van de NASA heeft geen brandstof meer om wetenschappelijke waarnemingen te doen, na meer dan 9 jaar in de verre ruimte. In die periode heeft de Kepler gegevens verzameld die aantonen dat onze hemel gevuld wordt door miljarden verborgen planeten - zelfs meer planeten dan sterren.

De NASA heeft besloten om het ruimtetuig buiten dienst te stellen in zijn huidige, veilige baan rond de zon, ver weg van de aarde. De nalatenschap van de Kepler bestaat onder andere uit meer dan 2.600 planeten die hij ontdekt heeft buiten ons zonnestelsel, waarvan er veel mogelijk veelbelovend zijn voor leven.

Kepler heeft met 9,5 jaar al langer dienst gedaan dan oorspronkelijk verwacht werd, en de ruimtetelescoop had al maanden niet veel brandstof meer. Begin oktober werd het veel moeilijker om de Kepler naar verre sterren te richten, om er mogelijk planeten te identificeren, maar de vluchtleiding was wel nog in staat om de laatste observaties van de ruimtetelescoop op te halen.

Nu is de brandstoftank leeg, en is de telescoop stilgevallen. De vluchtleiding zal de zenders van de Kepler uitschakelen, voor ze de telescoop een laatste "goede nacht" wensen. (VRTNWS/NASA) Beelden credits: NASA/Ames/Wendy Stenzel.