Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Keravic: een thuis voor mensen op de vlucht uit Oekraïne

Kasterlee

In de loop van volgende week nemen ongeveer 6 Oekraïners hun intrek in hotel Keravic. Zo geeft Kasterlee deze mensen op de vlucht een plek waar ze gedurende langere tijd zelfstandig kunnen wonen.

Sinds februari van dit jaar woedt er een oorlog niet zo ver van ons vandaan. Er zijn meer dan 5 miljoen mensen op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne. Sinds het duidelijk werd hoe schrijnend en onrechtvaardig deze situatie is, stelden verschillende Kasterleenaren hun huis open om mensen op te vangen.

Een gastgezin verwoordt het zo: “Wij zijn heel blij met de beslissing die we namen om onze woning open te stellen voor een gezin op de vlucht. We krijgen heel veel dankbaarheid in de plaats en een mooie ervaring. Het verhaal van de mama die haar man en volwassen zoon heeft moeten achterlaten om hier voor de veiligheid te kiezen van zichzelf en het kleinste kind, raakt je iedere dag. En toch is het heel mooi.”

De oorlog duurt langer dan verwacht. Hierdoor zetten de tijdelijke gastgezinnen zich nu al zeer lang in. Voor sommige mensen op de vlucht en hun gastgezin was het belangrijk dat er een plaats kwam waar de Oekraïners langdurig zelfstandig kunnen wonen. En we verwachten ook nog nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne die in Kasterlee een onderdak zoeken.'

Deze oplossing werd gevonden in hotel Keravic.

Dit leegstaand hotel in Lichtaart zal het gemeentebestuur huren voor 1 jaar. Hier kunnen ongeveer 15 mensen verblijven. Ze genieten daar niet van de hotelservice maar wel van onderdak en ondersteuning door het Sociaal Huis waar nodig. Verder moeten ze instaan voor hun eigen voeding, onderhoud en zo meer.

De gezinnen die er wonen, hebben elk hun kamer en hebben daarnaast enkele gezamenlijke ruimtes ter beschikking.

Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee: “We geloven sterk dat het lotgenotenverhaal dat hiermee ontstaat de gezinnen veel deugd zal doen. We gaan hen waar nodig goed ondersteunen in het samenleven en het komen tot een zelfstandig leven in Kasterlee. We zijn er ons terdege van bewust dat de vluchtelingencrisis in Europa veel groter is dan alleen de tijdelijk ontheemden uit Oekraïne.

Ook voor de andere vluchtelingen en asielzoekers zoeken we binnen de bestaande kaders naar een zo goed mogelijke oplossing. Europa stelt dat we voor de mensen uit Oekraïne iets meer moeten doen en daarom zochten en vonden we deze oplossing. Wij zijn onze burgers en onze gemeentelijke diensten ontzettend dankbaar voor alle inspanningen die ze tot op heden al hebben geleverd.”

In de loop van oktober zal Okra Lichtaart nog een mooi ontvangstpakketje aan de bewoners bezorgen.'  Foto rr/Kasterlee.
 

Herentalsesteenweg 72, Kasterlee, België

Kasterlee

Deel dit artikel