U bent hier

Kerk : 'Spirituele alzheimer verlamt volledig Vaticaanse bureaucratie'

Internationaal
22.12.2014 - 18.16u
Door: Herman Gezelle

Paus Franciscus is bijzonder hard uitgevallen naar de manier waarop het Vaticaan en de Katholieke Kerk bestuurd worden. Blijkbaar moet dat de voorbode vormen van grote veranderingen die de kerkvorst in zijn eigen organisatie wil doorvoeren.

Het ging om de jaarlijkse kerstbegroeting van de kardinalen, bisschoppen en priesters die het bestuur van het Vaticaan vormen. Normaal is dat een gelegenheid voor de paus om kerstwensen over te brengen, maar deze keer heeft hij de geestelijken op een niet mis te verstane manier de mantel uitgeveegd.

 

 

 

De paus viel uit naar "diegenen die macht boven alles stellen, een hypocriet dubbelleven leiden en lijden aan spirituele alzheimer waardoor ze vergeten dat ze mannen van God zijn".

Paus Franciscus ging daarna op de ingeslagen weg verder: over hoe "de terreur van de roddels de reputatie van collega's en broeders in koelen bloede doden, hoe klieken hun leden tot slaaf maken en een kanker worden die de harmonie van het lichaam bedreigt en uiteindelijk vermoordt".

15 zonden van de curie

De aanwezige kardinalen waren onder de indruk toen de paus de "15 zonden van de curie" aan het licht stelde via vermeldingen uit de Bijbel. "Mentale en geestelijke fossilisering, een hart van steen, existentiële schizofrenie, vals narcisme, orkest dat valse noten speelt..." en dergelijke meer. Toch erg ongebruikelijke harde taal voor een paus. 

Op het einde van zijn toespraak vroeg hij de prelaten om te bidden "dat de zonden die we allen dragen, geheeld zouden worden" en dat de Kerk en de curie opnieuw gezond gemaakt zouden worden. Blijkbaar wil de paus volgend jaar een begin maken met de fikse hervormingen in beide instellingen. (Jos De Greef / vrt)

imageMeer nieuws

KFC De Kempen - VC Herentals 3-3 : 'Leider verliest 2 kostbare punten' - extra verslag

Herentals | Kasterlee | Kempen regio 19.10.2019 - 22.22u

VC Herentals Dames - Alberta Schilde 21-1 : match gestopt

VC Herentals Dames - Alberta Schilde 21-1 : match gestopt
Herentals | Neteland | Provincie Antwerpen 19.10.2019 - 18.57u

Fijne verwendag 'De bib, de 2e gezelligste huiskamer, en... op de buurtbank'

Fijne verwendag 'De bib, de 2e gezelligste huiskamer, en... op de buurtbank'
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2019 - 17.45u

Studiejaren afkopen in ruil voor meer pensioen? Wacht dan niet te lang met uw aanvraag

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2019 - 16.04u

Salon Vorsarte : aanrader

Salon Vorsarte : aanrader
Neteland | Vorselaar 19.10.2019 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto