U bent hier

Kerncentrale Doel ligt nu volledig stil: gisteravond ook Doel 4 uitgevallen

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
10.06.2018 - 11.41u
Door: Mark Jaspers

De kernreactor Doel 4 is gisteravond automatisch stilgevallen door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. De overige reactoren lagen al stil. De volledige kerncentrale van Doel is nu dus niet meer actief, maar er is op dit moment geen probleem voor de stroomlevering.

"Gisteravond rond 21.30 uur is de reactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld als gevolg van een defect op de vermogensregeling van de stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte", zegt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel.

De uitschakeling is een standaardprocedure. "Er is geen gevaar geweest voor de bevolking, de omgeving of de installaties", aldus Scheerlinck. Uitbater Electrabel-Engie verwachtte aanvankelijk de reactor vanavond nog te kunnen heropstarten, maar dat is intussen uitgesteld tot maandagavond 23 uur.

Door het automatisch stilvallen van Doel 4 produceert de kerncentrale van Doel in zijn geheel geen elektriciteit op dit moment. "Maar dat zal een kortstondige situatie zijn", klinkt het. "Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren."

De nucleaire veiligheid blijft de eerste prioriteit, zegt de woordvoerster. "We proberen de onderhoudsperiodes zo te plannen dat het niet allemaal samenvalt, maar de veiligheid primeert altijd over commerciële en andere belangen. Dat Doel 1 en 2 gingen stilliggen voor onderhoud lag al heel lang vast. Doel 3 zal begin augustus normaal kunnen opstarten."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto