In nieuwe documenten die gelekt zijn door WikiLeaks wordt bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel in Limburg.

"Het echte geheim van de Amerikaanse kernwapens om de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel is niet dat ze er liggen, maar wel dat ze totaal nutteloos zijn. Bovendien zijn ze nog steeds erg gevaarlijk.

De federale regering moet er dan ook werk van maken die wapens daar weg te halen." Dat zegt Groen-Kamerlid Eva Brems. Ze reageert zo op het via WikiLeaks uitgelekte Amerikaanse diplomatieke bericht dat de aanwezigheid van de nucleaire wapens in Limburg bevestigt.

Alle militaire experts, zegt Brems, zijn het erover eens dat de tactische (korteafstands)kernwapens die in Kleine-Brogel liggen, geen enkel militair nut meer hebben in de huidige Europese context. "Deze nutteloze wapens blijven echter wel een reëel veiligheidsrisico voor ons land als het op terroristische aanslagen aankomt. Over de beveiliging van de site van Kleine-Brogel heeft na talrijke incidenten niemand nog illusies."

De wapens die er opgeslagen liggen, zouden van het type B61 zijn. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil die kernwapens (en hun dragers) moderniseren.

Dat betekent dus ook dat de Belgische F-16's aan de gemoderniseerde wapens aangepast moeten worden, zegt Brems. Volgens het Pentagon zou de kost van de hele operatie op kunnen lopen tot 10 miljard dollar (7,6 miljard euro). "Dit geeft al een indicatie van de enorme kosten verbonden aan het behoud van de kernwapens. Kosten die beter besteed worden aan de betaalbaarheid van onderwijs of goede gezondheidszorg," aldus Brems.

(belga)