U bent hier

Kersverse winnaar OPUS Klassik komt naar Geel

Geel
09.09.2020 - 16.40u
Door: Lex Verellen

Tussen 18 september en 4 oktober geniet u van de 8e editie van Musica Divina, het festival voor hemelse muziek in de Kempen. Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen.

Twee nieuwkomers in deze reeks van concertlocaties zijn de Sint-Dimpnakerk en het tuinpaviljoen van Huis Perrekes in Geel, het hart van de Kempen.

In samenwerking met CC De Werft en de stad Geel opent de Sint-Dimpnakerk op twee bijzondere festivaldagen haar poorten voor Musica Divina.

Op 18 september krijgt de Sint-Dimpnakerk meteen een klepper van formaat in concert: Les Passions de l'Ame, de kersverse winnaar van OPUS Klassik, de belangrijkste Duitse prijs voor klassieke muziek.

Dit topensemble uit Zwitserland ontving deze gerenommeerde prijs voor hun cd 'Variety' in de categorie kamermuziek. Les Passions de l'Ame heeft hun naam niet gestolen.

Op 18 september presenteert topvioliste Meret Lüthi met haar virtuozen het nieuwe programma Divina in Geel. Met dit project besluit het ensemble hun cyclus omtrent barokmuziek uit Oostenrijk, met focus op werken van Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Heinrich Schmelzer en Johann Joseph Fux. Dit keer staat de sacrale muziek van Biber en Schmelzer centraal.

OPUS Klassik

De Oostenrijkse barokcomponisten H. I. F. Biber, J. J. Fux en J. H. Schmelzer beheersen de kunst van het variëren op creatieve, vernieuwende en virtuoze wijze. De perfecte uitnodiging om de musici van Les Passions de l'Ame te prikkelen tot een kleurrijke, levendige en verrassende interpretatie op violen door Jacobus Stainer.

Op de laatste festivaldag 4 oktober is de Sint-Dimpnakerk opnieuw het thuisbastion voor het bijzondere concert Zen en engelenzang van Dorine Mortelmans en Air4Six, het nieuwe Belgische vocaal sextet.

Zes topsolisten van eigen bodem, Liesbeth Devos, Astrid Stockman, Inez Carsauw, Denzil Delaere, Joris Derder en Charles Dekeyser, gaan op zoek naar diepgang en warmte in muziek en daarbij versmelten zij hun stemmen tot een prachtig palet van kleuren. Air4ix biedt letterlijk zuurstof voor de ziel.

Hetzelfde doel heeft sopraan Dorine Mortelmans die een korte introductie tot meditatie zal geven, ook via één van de meest bedwelmende muzikale meditaties, O Domina Nostra voor orgel en stem van Henryck Górecki. Het wordt een avond vol zen en engelenzang.

Overdag kan je terecht in het bijzondere tuinpaviljoen van Huis Perrekes. Tijdens Musica Divina wordt dit een plek waar gekleurd wordt met tijd.

Het wordt een lounge-ruimte waar je energie kan opladen, waar je diep kan luisteren, genieten en rusten. Pianist Guy Vandromme neemt je mee in de wereld van Timemonochromes waarbij hij via muziek de tijd als het ware uitrekt, waarbij de klank architectuur wordt en omgekeerd.

Er zullen overigens verschillende werken in wereldpremière gaan, onder andere van Jürg Frey en Eva-Maria Houben.

Praktisch

18 september 2020

20:00 Divina - Les Passions de l'Ame - Sint-Dimpnakerk - Sint-Dimpnalein 15

4 oktober 2020

12u > 18u Kleuren met tijd - Guy Vandromme - Tuinpaviljoen Huis Perrekes - Zammelseweg 1 (laatste plaatsen!)

20u15 Zen en engelenzang - Dorine Mortelmans, Nicolas De Troyer en Air For Six - Sint-Dimpnakerk - Sint-Dimpnalein 15 (laatste tickets!)

www.musica-divina.be

imageMeer nieuws

Zonnekijkdag ASH-Polaris

Zonnekijkdag ASH-Polaris
Herentals | Neteland 29.06.2022 - 14.27u

Geelse studenten Bouw realiseren projecten met impact

Geelse studenten Bouw realiseren projecten met impact
Kempen regio | Vlaanderen 29.06.2022 - 11.45u

Inflatie stijgt verder door naar 9,65 procent: naast energie is ook voeding een van de grote boosdoeners

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 11.33u

Herbestemming oude pastorie in Meerhout-Centrum

Kempen regio 29.06.2022 - 09.49u

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit
Herentals | Neteland 29.06.2022 - 08.57u

Wout van Aert verteert hogere trainingsarbeid: "Ik heb op het juiste moment afgeremd"

EU | Internationaal | Kempen regio | Neteland 29.06.2022 - 00.13u

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie
Herentals | Internationaal | Nationaal | Neteland 28.06.2022 - 17.58u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto