In de schaduw van de imposante St.-Lambertuskerk, tevens moederkerk van de Pastorale eenheid Sint-Salvator ligt het historische "patronaat", 120 jaar historisch erfgoed van het lief en leed van de Kesselaars.

In 1899 werd het onder massale belangstelling plechtig ingehuldigd op een spetterend avondfeest. Het was een initiatief van de toenmalige Pastoor Verbeeck, o.a. ook bekend om zijn breedvoerige Cantate van de Boerenkrijg ter gelegenheid van de 100 jarige herdenking.

"Het patronaat" was een antwoord van de kerk op de schrijnende verarming van een groeiende arbeidsstand ten gevolge van de industrialisatie. Uit de verslaggeving: "Het gestelde doel: Morele en religieuze vorming van onze jeugd in een beschermde omgeving".

Na de verwoesting in Wereldoorlog I en de heropbouw in 1924 werd de klemtoon hoe langer hoe meer verlegd op het parochiale gemeenschapsleven.
Het patronaat werd een thuis, een ontmoetingsruimte voor onze talrijke bloeiende verenigingen met hun vergaderingen, feestavonden en de meest uiteenlopende activiteiten.

Met heimweevolle trots getuigen de Kesselaars "van toen" over de Kersttombola's, de koffiefeesten, de triomftochten van onze turners, de stampvolle zaal van de toneelgroep, de wijd vermaande cabaretgroep, de Lourdesfeesten en –bedevaarten.

Het nog altijd in ere gehouden Maria-kapelletje getuigt nog van de onvergetelijke Kajotters-Romebedevaart.

Na de dynamitering van de kerktoren en de verwoesting van het kerkschip was de vraag: Wat nu? Het patronaat werd noodkerk, ook dan liep de zaal vol; God was zo broodnodig.

En weer kwam de heropleving met zelfs een aanbouw voor– en achteraan: een heuse "boekerij" en een vestiging voor de ziekenkas en het A.C.V. (1954-1964).
Na een nieuw verval in de 70'er jaren kwam weer een nieuwe restauratie door C.M./ A.C.V. die het gebouw in erfpacht beheerde (tot 2013).
Na een nieuwe verkommering namen vertegenwoordigers van de kerkraad en de parochie het klassieke heft in handen en groeide het patronaat tot een juweel van vandaag.

Feestelijke openstelling

Zaterdag 16 oktober
• 14 u. ontvangst genodigden: fiere terugblik, inzegening en receptie.
Rondgang door de lokalen van het vernieuwde Parochiehuis Patronaat met tentoonstelling van werken van onze plaatselijke kunstenaars.

• 20 u. in de St.-Lambertuskerk. Uniek en niet te missen,
Concert SALVATOR MUSIECK
Ensemble "Schola Trunchiniensis" o.l.v. Peter Canniere. "Schola Trunchiniensis" bestaat uit 6 dames met een grote passie voor het gregoriaans. Onder leiding van Peter Canniere brengen zij gezangen die verbonden zijn aan de verering van de Maagd Maria.

Dit repertoire is doordrongen van bijzondere poëzie en een lyrische geest. De gezangen worden aangevuld met Middeleeuws instrumentaal repertoire. Twee dames uit de schola, Iris Eysermans en Ann De Lentacker, bespelen het "organetto" en het "clavisimbalum".
Iris Eysermans is de vaste organiste van de St.-Lambertuskerk van Kessel.

Tickets €15 (+gratis koffie) & reservatie:
verreydt.marc@telenet.be 0485/69 10 46
steven@deschamphelaere.be 0475/54 44 25
romain.verreydt@skynet.be 0496/52 42 21

Zaterdag 16 en 23, zondag 17 en 24 oktober van 14 tot 18u :

Opendeur & tentoonstelling in het vernieuwd Parochiehuis PATRONAAT
Groepstentoonstelling met Kesselse kunstenaars: +Simone Coesemans, Marc Derboven, Frans Nauwelaers, Herman Op de Beeck, Ann Van Hoof, Herman Van Regenmortel, +Ghislain Verreydt, Marc Verreydt en Rita Vleugels.

Organisatie: Parochiale Werkgroep: Parochie Sint-Lambertus Kessel | Pastorale eenheid Sint-Salvator.