U bent hier

KFC Lille en VC Poederlee fusioneren tot KVC Lille United

Kempen regio | Lille
21.10.2020 - 03.26u
Door: Cait Van Rooy

De langverwachte fusie tussen de voetbalclubs van KFC Lille en VC Poederlee is een stap dichterbij. Beide clubs willen fusioneren in seizoen 2021-2022 tot KVC Lille United en hun toekomst uitbouwen op de voetbalterreinen aan de Heggelaan in Poederlee.

KFC Lille is met de gemeente tot een overeenkomst gekomen over het verlaten van de gemeentelijke terreinen aan Balsakker op het einde van het voetbalseizoen 2021-2022.

Deze overeenkomst ligt op woensdag 28 oktober ter goedkeuring op de gemeenteraad. Wanneer de gemeenteraad het akkoord goedkeurt, kan de gemeente de site aan Balsakker verder uitbreiden tot een multifunctionele sportsite met een nieuw publiek zwembad.

De gemeente betaalt 950 000 euro om de club te vergoeden voor de accommodatie die ze achterlaten.


Accommodatie ter beschikking van verenigingen en speelpleinwerking

Voor de uitbouw van KVC Lille United aan de Heggelaan verleent de gemeente een opstalrecht aan de nieuwe fusieclub. De voetbalvereniging zal hiervoor jaarlijks een opstalvergoeding van 6300 euro aan de gemeente betalen.

Over een periode van 50 jaar stroomt er zo 315 000 euro terug naar de gemeente. De nieuwe opstalovereenkomst bepaalt ook dat de voetbalvereniging de infrastructuur openstelt voor G-sportwerking en aan een gunsttarief beschikbaar stelt voor alle Lilse verenigingen.

De gemeente zal kosteloos gebruik kunnen maken van de gebouwen en pleinen voor de organisatie van de gemeentelijke speelpleinwerking in de schoolvakanties.

De gemeente gaat ook het jeugdvoetbal in de gemeente ondersteunen met een financiële injectie.

Het bestuur pompt 550 000 euro in de uitbouw van de bestaande samenwerking Jeugd Opleiding Verenigd Lille (JOVL) binnen KVC Lille United. Het is de intentie om op termijn de JOVL uit te breiden tot alle clubs van de gemeente.

De gemeente beoogt hiermee betere vooruitzichten voor jeugdspelers binnen de eigen gemeente. KVC Lille United moet dit budget daarom gebruiken voor de uitbouw van haar accommodatie met oog voor de voetballende jeugd van heel de gemeente.


Voorzitter KFC Lille, Jef Proost: "Door de plannen van de gemeente om op sportcentrum Balsakker een zwembad te bouwen op het A-terrein van onze club moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. 

We hadden nog een recht van opstal in Balsakker. Hiervoor moesten we onderhandelen en zijn we tot een positieve overeenkomst gekomen voor beide partijen. We gaan een nieuw complex bouwen aan de Heggelaan in Poederlee.

Dit gebied heeft hiervoor de juiste bestemming op het vlak van ruimtelijke ordening. Naar aanleiding hiervan zijn we met VC Poederlee de fusiegesprekken gestart. Onze twee clubs hebben nu een mondeling akkoord.

We behouden het huidig stamnummer 2618 van KFC Lille. De nieuwe club zal aantreden onder de naam KVC Lille United.

KVC Lille United zal op de Heggelaan een moderne voetbalaccommodatie bouwen, die we zelf in beheer gaan krijgen.

Naast seniorvelden leggen we ook vaste jeugdvelden aan per leeftijdscategorie waarop zowel de trainingen als de wedstrijden kunnen plaatsvinden.

Met deze moderne accommodatie hopen we meer vrijwilligers, opgeleide trainers en jeugd aan te trekken en iedereen voetbal aan te kunnen bieden op zijn niveau."


Voorzitter VC Poederlee Marc Tegenbos: "Onze accommodatie aan de Heggelaan is tot op de draad versleten. Deze fusie en de steun die we van de gemeente krijgen, is een enorme kans.

We kunnen door de fusie onder meer een A- en een B-ploeg maken. Het is de bedoeling dat in de B-ploeg enkel jeugdspelers van Lille en Poederlee voetballen.

Daar kunnen onze talenten groeien om door te stoten naar de eigen A-ploeg. Nu vertrekken spelers die net niet klaar zijn voor de A-ploeg vaak naar andere clubs.

Dat willen we voorkomen. We willen de eigen jeugd volop de kans geven om in één van de twee eerste ploegen te voetballen."


Verantwoordelijke jeugdwerking, William Sas: "Reeds enkele jaren is er een succesvolle jeugdsamenwerking (JOVL) tussen drie Lilse clubs: VC Poederlee, FC Gierle en KFC Lille.

De samenwerking biedt de jeugdspelers de mogelijkheid te trainen en spelen op zowel gewestelijk als provinciaal niveau in eigen gemeente.

Het nieuwe complex dat nu gerealiseerd kan worden, zal ongetwijfeld een bijkomende boost geven aan de Lilse clubs en resulteert al in een fusie tussen VC Poederlee en KFC Lille die alle jeugdspelers ten goede zal komen." Foto VC MT/N.

imageMeer nieuws

Alaphilippe: "Boegeroep Belgische fans motiveerde me nog meer" - Van Aert 11e

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 18.02u

Leuven blikt terug op fantastisch WK wielrennen: "Een groot volksfeest"

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 18.01u

Mensenzee langs parcours moedigt renners aan: "Als er maar een Belg wint"

Internationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 12.35u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland 25.09.2021 - 22.23u

Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land

 Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.09.2021 - 13.55u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto