De 18-jarige studente Kiani Raets uit Grobbendonk trekt samen met 3 leeftijdsgenoten van 18 tot 25 februari naar Benin. Ze zal er een theaterstuk voorbereiden rond het thema onderwijs voor meisjes.


Kiani Raets (18) uit Grobbendonk is al twee jaar lid van de Plan Youth Board, een groep jongeren die leeftijdsgenoten informeert over kinderrechten in ontwikkelingslanden. Van 18 tot 25 februari reist ze samen met drie leeftijdsgenoten naar Benin. In samenwerking met Beninese jongeren zullen de Belgen er een theaterstuk voorbereiden rond het thema onderwijs voor meisjes. Dit zullen de leden van de Plan Youth Board in mei in België opvoeren in het kader van de nieuwe campagne van Plan België.

De Plan Youth Board, de jongerenwerking van Plan België, bestaat uit 20 jongeren(10 Franstaligen en 10 Nederlandstaligen) tussen 14 en 18 jaar.

Ze komen regelmatig samen om ludieke projecten op te zetten om jongeren actief te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Zo brengen ze in mei een theaterstuk om de problematiek rond de toegang tot onderwijs voor meisjes in ontwikkelingslandenin de schijnwerpers te plaatsen. Kiani en drie Franstalige jongeren zullen dit tijdens hun bezoek aan het West-Afrikaanse land uitwerken. Daarbij kunnen ze rekenen op de deskundige raad van de leden van het jongerencomité van Plan Benin. Ook de bekende Beninese komiek, poëzieschrijver en journalist Florent Eustache Hessou zal hen assisteren.

Daarnaast zullen de Belgische jongeren projecten bezoeken die te maken hebben met de Millenniumdoelen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, milieu… Behalve Kiani en collega Youth Board-lid Diane (17) uit Aarlen, reizen immers ook de twee winnaars mee van de Franstalige versie van de online game ‘Trek je Plan’. De inzet van het spel: kruip in de huid van een dorpshoofd in Benin en bedenk plannen om de Millenniumdoelen te bereiken. ‘Trek je Plan’ werd in Vlaanderen in 2010 gelanceerd en vorig jaar trokken de twee Vlaamse winnaars al naar Benin. Nu is het de beurt aan de Franstalige jongeren. Zij gaan ter plekke kijken of hun ideeën op de Millenniumdoelen te realiseren realistisch zijn. Zin om mee te spelen? Surf naar www.trekjeplan.be!

Kiani kijkt erg uit naar de reis:
"Het wordt een onvergetelijke ervaring. De herinneringen zullen me de rest van mijn leven bijblijven. Ik zal er veel uit leren. Het biedt me de kans om het leven vanuit een ander standpunt te bekijken. Later hoop ik met deze ervaring anderen bewust te kunnen maken van hoe het leven ginds is. Zo zullen wij een verschil kunnen maken voor hen die dit het meeste nodig hebben!"

Na haar terugkomst zal Kiani alvast een presentatie geven op haar school, het Kardinaal Van Roey-instituut in Vorselaar.

www.planbelgie.be- Word Plan Ouder- Join us on Facebook