Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kijk jij jouw gele doos na? Ze kan je leven redden

Alle nieuwe 65-plussers in eerstelijnszone Balen, Dessel, Mol en Retie (Baldemore) ontvangen vanaf 1 oktober een brief voor het afhalen van hun ‘gele doos’.

De doos bevat alle belangrijke levensreddende medische info voor de hulpdiensten. Je kleeft een sticker op de deur zodat hulpdiensten weten dat je deze doos in de koelkast bewaart.

Ook inwoners met een chronische ziekte of beperking mogen gratis een gele doos afhalen. Vanaf 1 oktober zijn de dozen beschikbaar bij de apotheek in je buurt. Heb je al een gele doos? Kijk je medische gegevens dan zeker na, want ze kan je leven redden!

In 2021 werd de gele doos in eerstelijnszone Baldemore gelanceerd. Op 1 oktober ‘Dag van de senior’ zetten we de gele doos opnieuw in de kijker. Naast de nieuwe instroom van 65-plussers die hun doos kunnen ophalen, gaat extra aandacht naar het actueel houden van de gele doos voor mensen die al een doos hebben.

Wat is de gele doos?

De gele doos is een herkenbare gele bewaardoos. De doos bevat belangrijke levensreddende medische info voor de hulpdiensten bij een dringende interventie. De doos wordt bewaard in de koelkast omdat dit een gemakkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten.

Een sticker aan de binnenkant van de voordeur laat hulpverleners weten dat de gele doos in de koelkast zit.

Wat zit er in de gele doos?

· Een medisch fiche en een medicatieschema. Inwoners vullen die zelf in of vragen hiervoor hulp aan hun mantelzorger, apotheker, huisarts, hulpverlener.

· Een sticker om aan de binnenkant van de voordeur te kleven.

· Info over chronische ziekte

· Een kopie van de identiteitskaart (inwoners voegen deze zelf toe).

· Een fiche vermiste personen.

Voor wie?

Alle 65-plussers, chronisch zieken en personen met een beperking kunnen de gele doos gratis afhalen. De nieuwe instroom van 65-plussers ontvangt hiervoor een brief die ze bij de apotheker of een afhaalpunt in hun gemeente afgeven in ruil voor de doos.

Chronisch zieken of inwoners met een beperking kunnen, als ze dat willen, de gele doos ook ophalen bij de apotheek, de onthaal- en informatiebalie welzijnssite Ten Hove, Jakob Smitslaan 28 of aanvragen via www.gemeentemol.be/geledoos.

Samenwerkingsverband

Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen lanceerde in 2021 de gele doos met steun van Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen. In samenwerking met de seniorenraad en eerstelijnszone Baldemore werd de gele doos ook in onze gemeente gerealiseerd.

Als ‘Gezonde Gemeente’ ondersteunen we initiatieven die inzetten op gezond ouder worden. Met de gele doos dragen we bij tot kwalitatieve zorg voor elke inwoner.

Deel dit artikel