U bent hier

Kim Bols wint Lion-Francout prijs

Kempen regio
25.10.2014 - 18.27u
Door: Hans Van Donderen

Vorige donderdag kreeg Kim Bols uit Beerse de Lion-Francout Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een blinde persoon, die door zijn moed en gedrag zijn handicap overwonnen heeft. Aan deze prijs is een bedrag van niet minder dan 25.000 euro verbonden. Het kennisportaal visuele handicap dat Kim Bols uitgebouwd heeft en onderhoudt, speelde een belangrijke rol bij de beslissing om haar de prijs toe te kennen. Ze bereikt er dagelijks 3.000 mensen mee.

Kim Bols studeerde in juni 2014 met grootste onderscheiding af aan de opleiding Medical Management Assistent van Thomas More in Turnhout. De hogeschool is erg trots op oud-studente Kim Bols, maar niet verbaasd dat zij deze prestigieuze prijs gekregen heeft.

Lion-Francout Prijs

De Lion-Francout Prijs werd in 1978 ingesteld bij testament door Jozef Lion, ter nagedachtenis van zijn overleden echtgenote Constance Francout. De prijs beloont elk jaar een blinde persoon, die door zijn moed en gedrag zijn handicap overwonnen heeft. Aan de prijs is een bedrag van niet minder dan 25.000 euro verbonden.

Kim Bols laureaat

Dit jaar heeft de raad van bestuur van de Stichting van openbaar nut Prijs Lion-Francout deze belangrijke onderscheiding toegekend aan Kim Bols uit Beerse. Kim Bols (35) was bij haar geboorte al erg slechtziend. Toen ze vijftien was, kreeg ze met glaucoom te kampen en in 2000 werd ze volledig blind door netvliesdegeneratie.

Deze zware handicap belette haar niet om hoger onderwijs te volgen en diploma’s te halen als vertaler en Medical Management Assistant. Dat laatste diploma haalde ze nog maar een paar maanden geleden. Toen studeerde ze op de Turnhoutse campus van Thomas More af als Bachelor Medical Management Assistant. En niet zomaar: er stond een grootste onderscheiding op haar diploma. De docenten en medestudenten leerden haar kennen als iemand die zich door haar visuele beperkingen niet uit haar lood liet slagen, integendeel. Dat zij de prestigieuze Lion-Francout Prijs krijgt, verbaast hen dan ook niet.

Kennisportaal visuele handicap

Dank zij haar uitzonderlijke wilskracht is het de laureate gelukt haar zware handicap te boven te komen. Sinds lang stelt zij diezelfde kracht ten dienste van de maatschappij en dit op een zelfstandige wijze en volledig belangeloos. Zodoende beantwoordt zij ten volle aan de vereisten van de Lion-Francout Prijs 2014” zo is te lezen in het rapport van de jury. De belangeloze inzet van Kim Bols vertaalt zich in een kennisportaal visuele handicap dat ze opgebouwd heeft en onderhoudt. Ze bereikt er dagelijks 3.000 mensen mee.

Voor mensen met een visuele handicap is het dikwijls een hele klus om hun weg te vinden naar voorzieningen, hulpmiddelen, tegemoetkomingen,…. Voor hen heeft Kim Bols een schat aan informatie verzameld op een kennisportaal visuele handicap. Ze vinden er antwoorden op een hele resem vragen zoals: Zoek je een bal met een belletje in? Wil je een geleidehond aanvragen? Zoek je boeken over Louis Braille? Wil je graag deelnemen aan een activiteit rond de visuele handicap ergens in Vlaanderen? Zoek je informatie over een bepaalde patiëntengroep? Kan je de krant niet meer lezen omdat je zicht te slecht is? Ben je docent en krijg je een blinde student in je klas?...

Het kennisportaal is al twaalf jaar online en bestaat ondertussen uit een website, een facebookpagina, een twitteraccount en een mailgroep:

Deze vier kanalen worden door Kim Bols dagelijks en volledig belangloos onderhouden. Zij contacteert hiervoor organisaties, oogartsen, opticiens, bedrijven, scholen, revalidatiecentra enz. om alle informatie en contactgegevens op het kennisportaal up-to-date te houden.

Kim is elke dag ongeveer vier uur met haar kennisportaal bezig, maar bereikt er wel vlot 3.000 mensen mee. Ze heeft nog heel wat plannen om al deze mensen op een nog betere en innovatievere manier ten dienste te kunnen staan. De afgelopen tien jaar heeft ze alle kosten voor de nodige configuratie, nieuwe software, jaarlijkse abonnementen of persdatabanken, kranten en (audio)tijdschriften, bezoeken aan evenementen en studiedagen enz. voor eigen rekening genomen.

Ook in Beerse speelt Kim Bols een actieve rol. Als lid van de Gezondheidsraad biedt zij haar hulp bij het opstellen en corrigeren van brochures en nieuwsbrieven, promoot zij vaccinatiecampagnes en woont ze maandelijks de vergaderingen van de raad bij.

imageMeer nieuws

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie
EU | Internationaal | Kempen regio 26.05.2022 - 08.05u

Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 20.05u

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto