Vorige donderdag kreeg Kim Bols uit Beerse de Lion-Francout Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een blinde persoon, die door zijn moed en gedrag zijn handicap overwonnen heeft. Aan deze prijs is een bedrag van niet minder dan 25.000 euro verbonden. Het kennisportaal visuele handicap dat Kim Bols uitgebouwd heeft en onderhoudt, speelde een belangrijke rol bij de beslissing om haar de prijs toe te kennen. Ze bereikt er dagelijks 3.000 mensen mee.
Kim Bols studeerde in juni 2014 met grootste onderscheiding af aan de opleiding Medical Management Assistent van Thomas More in Turnhout. De hogeschool is erg trots op oud-studente Kim Bols, maar niet verbaasd dat zij deze prestigieuze prijs gekregen heeft.
Lion-Francout Prijs
De Lion-Francout Prijs werd in 1978 ingesteld bij testament door Jozef Lion, ter nagedachtenis van zijn overleden echtgenote Constance Francout. De prijs beloont elk jaar een blinde persoon, die door zijn moed en gedrag zijn handicap overwonnen heeft. Aan de prijs is een bedrag van niet minder dan 25.000 euro verbonden.
Kim Bols laureaat
Dit jaar heeft de raad van bestuur van de Stichting van openbaar nut Prijs Lion-Francout deze belangrijke onderscheiding toegekend aan Kim Bols uit Beerse. Kim Bols (35) was bij haar geboorte al erg slechtziend. Toen ze vijftien was, kreeg ze met glaucoom te kampen en in 2000 werd ze volledig blind door netvliesdegeneratie.
Deze zware handicap belette haar niet om hoger onderwijs te volgen en diploma’s te halen als vertaler en Medical Management Assistant. Dat laatste diploma haalde ze nog maar een paar maanden geleden. Toen studeerde ze op de Turnhoutse campus van Thomas More af als Bachelor Medical Management Assistant. En niet zomaar: er stond een grootste onderscheiding op haar diploma. De docenten en medestudenten leerden haar kennen als iemand die zich door haar visuele beperkingen niet uit haar lood liet slagen, integendeel. Dat zij de prestigieuze Lion-Francout Prijs krijgt, verbaast hen dan ook niet.
Kennisportaal visuele handicap
“Dank zij haar uitzonderlijke wilskracht is het de laureate gelukt haar zware handicap te boven te komen. Sinds lang stelt zij diezelfde kracht ten dienste van de maatschappij en dit op een zelfstandige wijze en volledig belangeloos. Zodoende beantwoordt zij ten volle aan de vereisten van de Lion-Francout Prijs 2014” zo is te lezen in het rapport van de jury. De belangeloze inzet van Kim Bols vertaalt zich in een kennisportaal visuele handicap dat ze opgebouwd heeft en onderhoudt. Ze bereikt er dagelijks 3.000 mensen mee.
Voor mensen met een visuele handicap is het dikwijls een hele klus om hun weg te vinden naar voorzieningen, hulpmiddelen, tegemoetkomingen,…. Voor hen heeft Kim Bols een schat aan informatie verzameld op een kennisportaal visuele handicap. Ze vinden er antwoorden op een hele resem vragen zoals: Zoek je een bal met een belletje in? Wil je een geleidehond aanvragen? Zoek je boeken over Louis Braille? Wil je graag deelnemen aan een activiteit rond de visuele handicap ergens in Vlaanderen? Zoek je informatie over een bepaalde patiëntengroep? Kan je de krant niet meer lezen omdat je zicht te slecht is? Ben je docent en krijg je een blinde student in je klas?...
Het kennisportaal is al twaalf jaar online en bestaat ondertussen uit een website, een facebookpagina, een twitteraccount en een mailgroep:
Deze vier kanalen worden door Kim Bols dagelijks en volledig belangloos onderhouden. Zij contacteert hiervoor organisaties, oogartsen, opticiens, bedrijven, scholen, revalidatiecentra enz. om alle informatie en contactgegevens op het kennisportaal up-to-date te houden.
Kim is elke dag ongeveer vier uur met haar kennisportaal bezig, maar bereikt er wel vlot 3.000 mensen mee. Ze heeft nog heel wat plannen om al deze mensen op een nog betere en innovatievere manier ten dienste te kunnen staan. De afgelopen tien jaar heeft ze alle kosten voor de nodige configuratie, nieuwe software, jaarlijkse abonnementen of persdatabanken, kranten en (audio)tijdschriften, bezoeken aan evenementen en studiedagen enz. voor eigen rekening genomen.
Ook in Beerse speelt Kim Bols een actieve rol. Als lid van de Gezondheidsraad biedt zij haar hulp bij het opstellen en corrigeren van brochures en nieuwsbrieven, promoot zij vaccinatiecampagnes en woont ze maandelijks de vergaderingen van de raad bij.
Deze maand is het 70 jaar geleden dat De Strangers opgericht werden. Hoewel zij in 2002 officieel gestopt zijn met optreden, klinken hun liedjes nog altijd heel vertrouwd in de oren.
Als echte ambassadeurs van Antwerpen en de Antwerpse taal, hebben zij kleur en vrolijkheid gegeven aan vele generaties. De vzw De Strangers v’r Altaaid organiseert daarom een unieke viering op dinsdag 14 juni aan boord van de Flandria, in aanwezigheid van De Strangers John, Alex en Nest.
Een dag vroeger dan gepland, is topvoetballer Kevin De Bruyne in Drongen aangekomen voor de KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi U15 waar hij zijn naam aan verbindt.
De organisatie en de jeugdspelers zijn enorm verheugd met het verrassingsbezoek. (VRTNWS) Beelden KDB Cup.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De Kreuners blijven immens populair. Vanavond top-of-the-bill op een uitverkocht Clamotte Rock in 't Stoetersdorp. Binnenkort in Neteland nog op Gladiolen (4/6) en op de HFF Volvo Van Houdt Happening in Herentals (29/7).
Vanavond weergalmden al hun grootste hits ('Layla', 'Ik Wil Je', 'Maak Me Wakker', 'Verliefd Op Chris Lomme', 'Nee Oh Nee',...) gecombineerd met handgeplukte en zorgvuldig opgeblonken parels uit een ver gouden verleden.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)