Het zijn aangrijpende beelden. Jonge kinderen, waaronder een jongetje van amper 6 jaar oud, werken zich te pletter in het straatarme Oeganda, een land in Afrika.

Ze hebben geen ouders, geen geld, en ze zijn noodgedwongen om dagelijks twaalf uur hard te werken aan een armzalig loontje van nog geen één euro per dag. De Belgische ngo Cunina trekt aan de alarmbel.

"Terwijl wij knus en gezellig in onze warme huizen klagen over de winterkoude, worden er aan de andere kant van de wereld miljoenen kansarme kinderen zonder een dak boven hun hoofd dagelijks uitgebuit", vertelt stichter-voorzitter Sophie Vangheel.

"Door de aanhoudende maatregelen van het coronavirus krijgen alsmaar meer kansarme kinderen te maken met kinderarbeid, en dat gebeurt niet alleen in Oeganda. We zijn anno 2021 en kinderarbeid is nog steeds een feit. Gaan wij als Westerlingen onze ogen blijven sluiten voor dit vreselijke probleem?"

Cunina helpt kansarme kinderen in de meest achtergestelde landen ter wereld door hen naar school te sturen via persoonlijke peterschappen en educatieve projecten.

Peetouder bij Cunina worden kan via www.cunina.org/peterschappen/peterschap-bij-cunina

Wat houdt een peterschap bij Cunina in?

Als peetouder bij Cunina ga je een engagement op lange termijn aan waarbij je een kansarm kind helpt om uit de vicieuze cirkel van armoede te raken. Met je maandelijkse peterschapsbijdrage van 35 euro ondersteun je de scholing (lager en middelbaar onderwijs) van je persoonlijk petekind.

Bovendien is de peterschapsbijdrage fiscaal aftrekbaar. Normaal heb je een belastingvoordeel van 45 procent, maar in 2020 werd dit percentage zelfs verhoogd naar 60 procent vanwege de coronacrisis! Zo betaalde je slechts 14 euro per maand voor het onderwijs van je petekind.