Een schokkend beeld werd vorige week in Oeganda genomen door een medewerker van Cunina, een Vlaamse ontwikkelingsorganisatie die kansarme kinderen over heel de wereld helpt. Door de coronacrisis komen miljoenen extra kinderen in kinderarbeid en extreme armoede terecht. Cunina trekt aan de alarmbel.

Op de foto zie je Andrew (13 jaar), Daniel (6 jaar) en Joshua (10 jaar). De drie broertjes hebben geen ouders meer en wonen in de jungle van Oeganda. Door het coronavirus zijn de scholen gesloten en dat zijn vaak de enige plaatsen waar ze eten krijgen.

Voor hen zal het dit jaar geen zalige kerst zijn, want nu zijn ze genoodzaakt om dagelijks twaalf uur hard te werken aan een armzalig loontje van nog geen één euro per dag. Met dit weinige geld kunnen ze dan die dag hun maagjes vullen.

Er zijn ontelbare andere kinderen die dagelijks dezelfde strijd voeren. Volgens een recent onderzoek van Unicef zijn er sinds het begin van de coronacrisis 150 miljoen (!) extra kinderen in armoede en kinderarbeid terecht gekomen.*

Algemeen directeur van Cunina, Sophie Vangheel, ziet het met lede ogen aan. “De coronacrisis laat zich hard voelen in Oeganda en in onze andere partnerlanden”, zegt Sophie. “Het onderwijs ligt op veel plaatsen volledig plat, met alle gevolgen van dien.

Kansarme kinderen hebben onze hulp nu meer dan ooit nodig, en onderwijs is de beste manier om een kind te weerhouden van armoede en kinderarbeid.”

Cunina helpt kansarme kinderen in de meest achtergestelde landen ter wereld door hen naar school te sturen via gepersonaliseerde peterschappen en door educatieve projecten te verwezenlijken in haar zeven partnerlanden: Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru.

De organisatie werkt bewust zonder federale overheidssubsidies en betalende reclame en hun beheerskosten blijven onder tien procent. Stop kinderarbeid door peetouder bij Cunina te worden of door een gift te doen via www.cunina.org, het mooiste kerstgeschenk dat je een kansarm kind kan geven.